header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Poziv na javnu prezentaciju i diskusiju
27.11.2014.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na javnu prezentaciju i diskusiju ''Put i troškovi usaglašavanja sektora energetike sa EU i Energetskom zajednicom '', koju organizuje CEKOR u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji. Događaj će biti održan u četvrtak, 4. decembra 2014. godine, u Narodnoj skupštini, Zeleni salon (adresa: Kralja Milana 14, Beograd), sa početkom u 10.00 časova. Pozvani govornici iz ove oblasti su Gosp. Peter Vajda, ekspert za zaštitu životne sredine iz Sekretarijata energetske zajednice, Gosp. Nicholas Cendrowicz, iz Evropske komisije, Direktorata za pridruživanje, Gosp. Thomas Bruckner, ekspert za klimatske promene, Univerzitet u Lajpcigu, Gosp. Aleksandar Kovačević, ekspert za oblast energetike, gosp. Jadranko Simić, Šef poslovne jedinice za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Konsultanti Jugoistočne Evrope, kao i predstavnici relevantnih ministarstava.

Republika Srbija je od 2006. članica Energetske zajednice (EZ), kroz koju je već usaglasila deo zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim. Ipak, deo legislative EZ koji se odnosi na mere zaštite životne sredine u sektoru energetike predstavlja poseban izazov. U skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici, Srbija do kraja 2015.godine treba da usvoji Nacionalni plan za smanjenje emisija u sektoru energetike, u čiju izradu je potrebno uključiti širu javnost.

Istovremeno, Srbija je u januaru 2014. godine i zvanično počela pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, odakle proističe niz dodatnih obaveza u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, a koje su u tesnoj vezi sa sektorom energetike. Da li su Energetska zajednica i proces pristupanja komplementarni ili paralelni procesi? Koje su sve obaveze koje nas očekuju u narednim godinama? Koliki su troškovi, a kolike koristi primene EU standarda?

Ovo su neka od pitanja na koje ćemo pokušati da odgovorimo, zajedno sa gostima iz Energetske zajednice, Evropske Komisije i stručne javnosti na diskusiji u Parlamentu.

Detaljna agenda je u prilogu. Molimo Vas da potvrdite e-mailom svoje učešće, do 2.12.2014 na e-mail: nadjereg@gmail.com

Srdačan pozdrav!

CEKOR, vodeća organizacija za RG Životna sredina, Nacionalni Konvent o EU

024-523191, www.cekor.org


Preuzmite dokumenta:

1. Pozivno pismo (Zvanični poziv)

2. Agenda događaja

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime