header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Saopštenje za javnost - SRBIJA KASNI U PRIMENI OKVIRA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE
16.01.2014.

U današnjoj rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Srbije za 2013. godinu, koja je svojevrsna ocena evrointegracija Srbije, izražene su ocene i po pitanju zaštite životne sredine te energetike.

Današnja rezolucija pored ostalog navodi da Evropski parlament:

 " - uzimajući u obzir Ugovor o Energetskoj zajednici, koji je stupio na snagu 1. jula 2006. i čiji je Srbija potpisnik, te Odluku Energetske zajednice D/2012/04/MC/EnC od 18. oktobra 2012. o implementaciji Direktive o obnovljivoj energiji 2009/28/EZ i izmene člana 20. Ugovora o energetskoj zajednici, u kojem su određeni obavezujući ciljevi, ...

 42. žali zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja u praktičnojprimeni okvira za obnovljive izvore energije; primećuje da Srbija zaostaje za drugim zemljama kandidatima u korišćenju obnovljivih izvora energije i izražava zabrinutost zbog toga što ciljevi za obnovljive izvore energije za 2020. u Srbiji neće biti ispunjeni; naglašava potrebu za transparentnošću u postupcima savetovanja vlade i žali zbog neuspeha vlasti Srbije u vođenju računa o stavova međunarodnih finansijskih institucija pri usvajanju Modela ugovora o otkupu električne energije (Power Purchasing Agreement ‒ PPA);

 43. žali zbog toga što je postignuto vrlo malo napretka u oblasti životne sredine i klimatskih promena te poziva vlasti Srbije da što je brže moguće usvoje sveobuhvatnu strategiju za klimu u skladu s ciljevima EU-a; "

 U tom smislu ne smemo dozvoliti da usled slavodobitnosti povodom pokretanja pregovora o članstu u EU zaboravimo na obaveze koje smo prihvatili u energetskom sektoru.

 Cekor poziva sve domaće institucije da svojim radom ne dozvole da se Srbija kritikuje zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja u implementaciji obnovljivih izvora energije, životne sredine i klimatskih promena, kao što je to izraženo u danas usvojenoj Deklaraciji Evropskog parlamenta.

 U tom smislu, smatramo da bi nastavak javne rasprave o "Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030." u Skupštini Srbije bio prilika da se kvalitativno poboljša ovaj dokument. Nevladine organizacije iznele su niz primedbi na predloženi dokument, i sada je prilika da se on poboljša. Pozivamo Vladu Republike Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije da i ovoj temi priđu sa maksimalnom pažnjom, te da razvoj Srbije i u ovom sektoru bude u skladu sa standardima Evropske unije.

PREUZMITE DOKUMENT:

1. Saopštenje za javnost, rezolucija


 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime