header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
22.07.2024. Ponedeljak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Potpisivanje peticije – POŠUMIMO VOJVODINU
01.03.2023.

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR poziva građane Subotice na potpisivanje peticije u cilju pošumljavanja Vojvodine.

Potpisivanje peticije organizuje se u centru Subotice, Korzo broj 15 u subotu 4. marta u vremenu od 11 do 15 časova.

Tom prilikom će naši aktivisti popričati sa građanima o aktuuelnim ekološkim temama. Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pokrenula je ovu peticiju kojom se traže izmene nekoliko zakona. Ove izmene otkloniće deo problema koji pošumljavanje u Vojvodini onemogućavaju ili ograničavaju.

Akciju će podržati Ivan Jušković - "Hrast", koji je sam zasadio preko 5 hiljada hrastova u svojoj inicijativi za ekološku i društvenu transformaciju Srbije koji će u u subotu 4. marta održati predavanje u prostorijama Cekora, Korzo 15/13 sa početkom u 14 časova.

PETICIJA – POŠUMIMO VOJVODINU može se potpisati i svakim radnim danom u prostorijama CEKOR-a, u periodu od 10-15h, na adresi KORZO 15/13 u Subotici. (Popeti se stepenicama na prvi sprat, izaći na terasu, ići levo niz terasu (7metara) do prvih vrata levo.)

CEKOR sa ostalim članovima mreže Pošumimo Vojvodinu ima za cilj da prikupi 10.000 potpisa građana.

Potpisima se obraćamo Skupštini Srbije, Skupštini AP Vojvodine i Pokrajinskoj vladi da izmenama odgovarajućih zakona pospeše pošumljavanja Vojvodine, koja je posebno loše pošumljena. Trećina opština i gradova pokrajine ima pošumljenost manje od 1%. Manje od deset opština i gradova u Vojvodini (od 45 opština i gradova) je u poslednje četiri godine plaćalo sadnju vetrozaštitnih pojaseva, a i to sa simboličnim iznosima.

Zahtevamo ukidanje plaćanje nadoknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta radi pošumljavanja. Konačno, Zakon o šumama propisuje da opštine 30% naknade za korišćenje šuma troše na
pošumljavanje, ali samo dve vojvođanske opštine imaju program trošenja tih sredstava.

Pozivamo javnost i medije da isprate ove događaje.

Saopštenje za javnost možete preuzeti OVDE

Dodatne informacije:
Nikola Perušić, organizator, 060/0687546
Nataša Đereg, direktor CEKOR, 060/3131937

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime