header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
22.07.2024. Ponedeljak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Aktivisti CEKOR-a delili letke i razgovarali sa Subotičanima i Subotičankama na Korzu
13.07.2021.

Danas u utorak 13.07.2021 od 12h na subotičkom Korzu, aktivisti Centra za ekologiju i održivi razvoj delili su letke na kojima su sažete ideje i predlozi mladih za unapređenje infrastrukture Subotice i razgovarali sa građanima po tom pitanju.

Naime, u sklopu realizacije projekta "Go for bike!" koji je podržao Grad Subotica, održane su 22 edukativne radionice na kojima su srednjoškolci izneli svoje primedbe vezane za biciklistički saobraćaj.

Generalno, mladi traže bolje održavanje postojećih biciklističkih staza, izgradnju novih, spajanje postojećih u funkcionalne celine. 

Ovi input mladih su navedeni na lecima koji su deljeni prilikom ove akcije i koje je većina sa odobravanjem prihvatila.

Štaviše, za samo sat vremena je preko 200 ljudi potpisalo peticiju kojom se traži da se poboljša biciklistička infrastruktura i između ostalog stvore uslovi za regulisanu vožnju biciklom kroz Korzo, pošto se kroz isti odvija neregulisani biciklistički saobraćaj bez obzira na postojeću zabranu. 

Naime, biciklizam dovodi do smanjenja štetnih emisija gasova od saobraćaja, tako da doprinosi čistijem vazduhu i u mnogim naprednim zemljama i gradovima se sve više prave kombinovane pešačke/biciklističke/rolerske zone u cilju zaštite životne okoline. Mladi traže da se iznađe rešenje i na Radijalcu, na pravcu ka industrijskoj zoni, na Beogradskom putu, Srpskom šoru itd.

Prikupljene povratne informacije će vrlo brzo biti predočene ključnim ljudima za pitanja saobraćaja u gradskoj upravi, od kojih se očekuje da stručnim zalaganjem pokrenu inicijativu za modernizaciju i proširenje biciklističke infrastrukture.

CEKOR se zahvaljuje svim učesnicima ovog procesa, koji treba da dovede do što boljih planova u saobraćaju, kao i realizaciji, jer se nalazimo pred izgradnjom železničke pruge Beograd-Budimpešta, kada će saobraćajnice biti izmenjene, i smatramo da se na nadvožnjacima mora predvideti prostor za bezbedan saobraćaj i biciklista.

Biciklisti su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju, a rešenje tog problema nije u kažnjavanju biciklista već u stvaranju tehničke infrastrukture da se biciklističke staze izdvoje od kolovoza.

U petak 16 jula u 12h, na Paliću -Majkin Salaš, održaće se okrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave grada Subotica na kojem će biti razmatrana pitanja poboljšanja biciklističke infrastrukture, održavanja postojećih biciklističkih staza, izgradnje novih i izdvajanja širokih pešačkih zona u kombinovane pešačko biciklističke – rolerske staze.

Vrlo važno pitanje je i broj i vrsta železničkih prelaza preko puta buduće železničke pruge Beograd – Budimpešta.

 

Ove aktivnosti su deo projekta “Go for bike!” koji se realizuje zahvaljujući podršci Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana na teritoriji Grada Subotice iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u 2021. godini

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime