header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Odgovor na napad CEKOR-a kroz medije
20.08.2020.

Saopštenje za medije

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) povodom nedavnog napada na bezbednost i integritet CEKORa i njegovih zaposlenih kroz fantomski Internet portal “Prismotra” koji nema podatke o odgovornom uredniku ni o autoru teksta izjavljuje da su svi navodi i insinuacije u tekstu pod nazivom „Šta je organizacija “CEKOR”? Ekonomske ubice u Srbiji potpuno neistinite, zlonamerne, neutemeljene i predstavljaju hajku i poziv na nasilje protiv civilnog društva, što ćemo pokazati na konferenciji za novinare u Medija centru u beogradu, u utorak 25.avgusta. CEKOR je ugledna organizacija koja će svakoga ko širi ovakve netačne i neistinite informacije i ugrožava bezbednost zaposlenih i saradnika, tužiti pred sudom i tražiti krivičnu odgovornost i adekvatnu reakciju nadležnih organa. Ovim napadom pokušavaju da nas ugroze jer su prilozi veoma brzo stigli i do drugih medija i nekih lokalnih televizija, kao što su to nedavno uradili i sa novinarom Lazarom Čovsom, i sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (vidi tekst na: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/sinhronizovani-napadi-na-novinare-i-civilno-drustvo-hajke-opskurnog-portala-prenose-rezimske-televizije/ ).

CEKOR je na flagrantan i nasilan način nazvan “ekonomskim ubicama Srbije”  te saradnicima NATO u zločnima nad Srbijom i organizacijom koja prikriva posledice NATO bombardovanja. Napominjemo još jednom da su sve ove insinuacije i tvrdnje potpuno neistinite, neutemeljene, i da u niti jednoj aktivnosti CEKOR nikada nije pitan niti se izjašnjavao o temama NATO bombardovanja i negovih posledica ili o stavu CEKOR i njegovih zaposlenih o NATO bombardovanju i delovanju osiromašenog uranijuma. Uskoro ćemo postaviti i zvaničan naš stav o ovom pitanju, a on je generalno da je itekako narod Srbije bio ugrožen i trpi i dan danas posledice od NATO bombardovanja.

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) je u poslednjih nekoliko meseci postao meta napada “medija” tabloidnog tipa jer  se svojim aktivnostima bori protiv nepoštivanja zakona iz oblasti zaštite životne sredine i rudarstva i jer ukazuje na velika zagađenja, kao što je zagađenje u Borskom rudarskom kompleksu. Prevashodni interes CEKOR-a i njegovih partnera u oblasti rudarstva su interesi lokalnih zajednica, borba za zaštitu njihove imovine, zdravlja i životne sredine od negativnih uticaja.

Napad Internet portala “Prismotra” čiji “tekst” o CEKOR-u i njegovim zaposlenima je preneo veliki broj medija nasilnom metodom detaljno objašnjava našu tačnu adresu, daje slike zaposlenih i proziva CEKOR ekonomskim ubicama Srbije, te najavljuje i seriju tekstova uključujući tekst o direktorici CEKOR-a. CEKOR nema šta da krije u svom radu, niti projekte, niti donatore, naš rad su prošle godine u avgustu kontrolisali kroz finansijsku poresku inspekciju i upravnu inspekciju te imamo crno na belo da je naš rad potpuno legalan, proveren, i u skladu sa svim propisima ove države. 

Sa druge strane CEKOR sačinjavaju građani ove zemlje koji se na ozbiljan način brinu o makroekonomskoj održivosti i kroz naš rad u okviru Nacionalnog Konventa o EU, dajemo ozbiljne predloge za budući održivi razvoj Srbije.

Izjavljujemo da u državi u kojoj vladaju pravo i institucije i šititi se pravo građana na iznošenje svog mišljenja i stava te pravo građana na imovinu i zdravu životnu sredinu ovakav napad treba da bude istraživan po službenoj dužnosti bez da CEKOR mora da kroz medije poziva na zaštitu svojih prava i prava građana sa kojima radimo i sarađujemo.

U Subotici, 20.08.2020.

Preuzmite saopštenje za medije OVDE 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime