header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Kako do održive energetike u Subotici?
24.05.2017.

Dana 24. maja 2017. U Plavoj Sali Gradske kuće Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) je organizovao prezentaciju i diskusiju na temu : " Predlog CEKOR-a za koncept održive energetike u Subotici" tokom koje je  Dr Ilija Batas Bjelić naučni saradnik sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu prezentovao nekoliko scenarija razvoja energetike u Subotici, koje je CEKOR uradio u okviru međunarodnog projekta "Jačanje civilnog društva za zagovaranje održive energetske tranzicije", koji se pod vođstvom danske organizacije "VedvarendeEnergi" sprovodi u Jermeniji, Belarusiji, Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i Danskoj

Scenariji razvoja su rađeni da daju odgovor na nekoliko pretpostavljenih strateških ciljeva: smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, smanjenje cene energije, povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, te uštede u domaćinstvima.

Projekcije koje su rađene na taj način da se sa svakom od projekcija dostiže neki ili više ciljeva pokazuju da se uz razuman napor mogu dostići izuzetno povoljni rezultati, odnosno rezultati koji bi doveli do značajnih poboljšanja stanja životne sredine u gradu Subotici, otvaranja novih radnih mesta a najvažnije značajnog povećanja energetske sigurnosti u gradu.

"Smatramo da je uz odlučan i racionalan pristup problemu smanjenja zagađenja od ložišta u Subotici, smanjenja upotrebe fosilnih goriva te oslanjanja na lokalno dostupne izvore obnovljivih izvora energije moguće dostići ne samo čistiju životnu sredinu, nego i otvaranje značajnog broja novih radnih mesta te značajno pospešivanje lokalne ekonomije. CEKOR je spreman da uz nastavak rada na ovoj temi doprinese da Subotica uradi što više projekata iz ove oblasti a ideja nam je i da se priključi Evropskoj mreži gradova u okviru Povelje gradonačelnika za klimu i energiju ", rekao je Zvezdan Kalmar kordinator za energetiku u CEKOR-u.

"Veliki broj opština u Srbiji sa kojima sarađujem se opredeljuje za povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja zavisnosti od uvoznih goriva, smanjenja zagađenja, povećanja otpornosti na klimatske promene i pre svega radi otvaranja velikog broja lokalnih radnih mesta koja stvaraju mogućnost da se smanji iseljavanje iz delova Srbije koji su najviše pogođeni krizom. U tom smislu obnovljivi izvori su dobro rešenje za veći broj ekološlkih, ekonomskih i socijalnih problema i ja ih pre svega tako i promovišem kroz scenarije za grad Suboticu" na kraju prezentacije je izjavio Dr Ilija Batas Bjelić.

Preuzmite dokument:

1. Kako do održive energetike u Subotici? - saopštenje za javnost

2. Subotica - Energetski plan održive energetike

3. Subotica energy plan

U toku medjunarodnog projekta podrzanom od strane fonda  CISU - Civilsamfund i Udvikling (tidl. Projektrådgivningen) 

Ova aktivnost podržana je jednim delom projektom "Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu", koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime