header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
CEKOR na godišnjem samitu EBRD u Nikoziji
10.05.2017.

CEKOR je danas u Nikoziji, na sastanku sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, predstavnicima borda direktora EBRD i osobljem banke zaduženim za energetiku, prirodne resurse, ekološke i socijalne uticaje predstavio neodrživost ekonomske, socijalne, ekološke i tehnološke politike i prakse razvoja EPS-a koji uprkos obavezama prema EU i globalnim klimatskim obavezama nastavlja da planira kopanje i spaljivanje uglja daleko posle 2050. godine, i to tako da kopa na manje od 100-300 metara od preko 2.000 porodica u kolubarskom i kostolačkom regionu, utičući destruktivno na imovinu i zdravlje građana i njihove dece.

CEKOR tražio od EBRD da prestane da podržava produbljivanje zavisnosti Srbije od uglja, ekonomski neodrživim investicijama u nove termo centrale na ugalj, već da se okrene značajnim ubrzanim investicijama u obnovljive izvore (velike hidro elektrane, elektrane na bio masu, bio gas itd) kako bi se pripremili za vreme posle 2040. godine, kada Srbija mora već potpuno da redukuje svoju zavisnost od uglja. CEKOR je takođe upozorio EBRD da po svojoj politici ne sme da podržava izgradnju - otvaranje novih ugljenih polja, a što EPS planira koristeći između ostalog novac od kredita iz 2015. godine u visini od 200 miliona EUR-a predviđenih za restruktuiranje.

EBRD je na današnjem sastanku odgovorio da u Srbiji podržava projekte obnovljivih izvora energije, a ulaganja u ugalj ne podržava, već samo poboljšanje menadžmenta JP EPS. EBRD je izjavio da pomno prati problematiku raseljavanja u okolini ugljenokopa u Srbiji.

Preuzmite dokument: CEKOR na godišnjem samitu EBRD u Nikoziji/Informacija za javnost

Ova aktivnost podržana je jednim delom projektom "Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu", koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime