header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Pokazala se savest na delu!
10.03.2017.

Javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac

Na javnoj raspravi i prezentaciji Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac, koja je u četvrtak održana u Požarevcu, nevladine organizacije i meštani sela Drmno i Klenovnik su zatražili da se sagleda zagađanje i uticaj na zdravlje meštana, te da se izvrši raseljavanje onih čiji su domovi u blizini postrojenja.
Vodeći član Tehničke komisije dr. Mlađan Mićević je nakon diskusije izjavio da će predložiti da se komisija dopuni sa stručnim licem iz oblasti zdravstva i medicine ili u suprotnom neće potpisati saglasnost.


"Neko ko će moći da stoji iza rezultata koji nedostaju u ovoj studiji. Ja pošto nisam kompetentan da zdravstveno ocenjujem te rezultate, ja neću potpisati ovu studiju dok se to u studiji ne obradi. Ova studija može proći bez mog potpisa, ako svi ostali potpišu, moje mišljenje se ne mora uvažavati...
Zašto ja to mogu da uradim? Ja sam nezavisni stručnjak, nisam član nijedne partije, ne pretendujem ni na kakva radna mesta, penzioner sam. Znači ne mogu mi ukiniti penziju već je samo umanjiti malo. Drugi to ne mogu. Morate da razumete ljude da ne mogu izaći iz komisija ako rade u određenoj instituciji i reći "ne može, nego će biti kako ja zahtevam"...
Ja se izvinjavam što sam podlegao emocijama, zamalo nisam zaplakao, ali razumem ljude koji žive u praktično projektu, a nema ih nigde u projektu." - izjavio je dr. Mićević.

Pre ovog obraćanja dr. Mićevića su meštani Klenovnika i Drmna nabrajali slučajeve raka u svojim porodicama i okolini, ukazivali na raširenost kancerogenih oboljenja. Stanje su uporedili sa Hirošimom. Meštani kažu da ne žele da zaustave projekat, već samo da budu preseljeni na bezbednu lokacije, jer se zona operacija konstantno širi ka njihovim domovima.


"Treba otići u zdravstvene institucije i tražiti podatke o procentu obolelih u Drmnu. Mi smo jako obolelo selo. Molim vas. Treba videti kakva je situacija. Dajte da sklonimo tu decu i bolesne, da raselimo selo" kazao je Momir Savić iz udruženja Zdravo Drmno.


"U studiji ne postoje ljudi, oni nisu obrađeni. Apelujem na lokalnu samoupravu Požarevca, neophodni su sastanci sa meštanima. Mere zaštite iz prostornog plana nisu sprovedene ili su sprovedene u malom obimu. Uticaj teških metala je potpuno izostavljen" rekla je Bjanka Čuturilo, stručni saradnik Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR.

Nastavak rada komisije na Studiji TE Kostolac B3 očekuje se sledeće nedelje.

Studija je dostupna na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i životne sredine: https://goo.gl/G7GF2o

Govor dr. Mlađana Mićevića je dostupan na: https://goo.gl/Fpvi4M 

Izlaganje problema predstavnika MZ Klenovnik: https://goo.gl/9InsL9

 

Preuzmite dokument:

1. Informacija za medije: Pokazala se savest na delu!

Ova aktivnost podržana je projektom "Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu", koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).


 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime