header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Održana konferencija - Srbija i nuklearke
23.05.2016.

Cilj konferencije je otvaranje diskusije na temu za ili protiv nuklearne energije i objedinjavanje zaključaka koji će biti poslati nadležnom Ministarstvu.

U uvodnoj reči Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku i transport CEKOR se osvrće na činjenicu da je povećanje emisija GHG I sa njima povezane klimatske promene omogućile su ponovno širenje ideja o korišćenju nuklearne energije kao alternative. U Srbiji se ova tema pojavila i zbog prestanka važenja Zakona koji je zabranjivao izgradnju NE do 2015. Ova konferencija je organizovana sa namerom da se da odgovor na pitanje da li je nuklearna energija dobar pravac za Srbiju.

- Ne bi trebalo da zaboravimo i da je pitanje energije istovremeno i pitanje eksploatacije ljudi, na mnogo načina. Takođe, rešenja za prestanak korišćenja uglja u energetici moralo bi da olakša stanje energetskog siromaštva.

- Bezugljenična energetika u Srbiji je moguća. To nije samo nalaz iz istraživaja, već mišljenje sve većeg dela stručne javnosti. Jedan od važnih elemenata u stvaranju bezugljenične energetike je veća primena biomase

- Najveći neprijatelj konverzije energetike je pogrešno shvaćen društveni cilj rasta radi rasta. Promena je potrebna i njen pravac mora biti smanjenje konzumerizma i pravednija raspodela. Ovo su opšte stvari koje, međutim, odlučujuće utiču i na energetiku. Sada je eksploatacija široko prihvaćena zato što se isplati. Centralizacija profita prisutna je u svim sferama, pa tako i u energetici. Potpuno je tačno da su zato velika preduzeća iz energetike od odlučujućeg značaja za konverziju energetike, a u Srbiji je to pre svih EPS.

Jan Haverkamp, konsultant Grinpisa za energetsku politiku i nuklearnu energiju, koji je najviše pričao o propagandi koju širi nuklearna industrija.

Prvi mit: Nuklearna energija je jeftina.

- Katastrofa u Černobilju i druge blaže nesreće otkrile su da je projekat Generacije II NE bio jako slab, naročito po pitanju bezbednosti.

Drugi mit: Nuklearna energija je čista.

- Iskopavanje uranijuma I proizvodnja čiste rude je i dalje jako opasan i zagađujući proces. Takođe, iako je vreme tokom kojeg otpadni materijal gubi radioaktivnost jako skraćeno, to je i dalje 300 godina!

Treći mit: Nuklearna energija je bezbedna.

-Katastrofa u Fukušimi potpuno je srušila ovu tvrdnju. Troškovi ove katastrofe se procenjuju na oko 180 milijardi evra!

Četvrti mit: Nuklearna energija je dobra za sprečavanje klimatskih promena.

- Tokom poslednjih 40 godina instalirano je više stotina NE što nije imalo doslovce nikakvog efekta na klimatske promene.

Peti mit: Svi grade NE.

Preuzmite:

1. Saopštenje za medije 17. maja 2017.: Politike Energetike i Nuklearna energija

2. Prezentacija: THE MYTHS OF NUCLEAR POWER - Ir. Jan Haverkamp; greenpeace.org

3. Prezentacija: Macroeconomic study on net effects of import substitution of fuels with biomass - Prof. dr. Nenad Stanišić; Doc. dr. Vladimir Dženopoljac

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime