header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
PROTEST - Za društveni ugled ekoloških aktivista a ne progon! Podrška Đuri Vavrošu i svim drugim eko - aktivistima
19.10.2016.

Preko 20 ekoloških organizacija u Srbiji odazvalo je pozivu Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) u Subotici i mirnim protestom pružili su podršku Đuri Vavrošu, ekološkom aktivisti sa Krivaje.

Protiv Vavroša se već skoro godinu dana vodi sudski proces zbog narušavanje ugleda preduzeća doo "Krivaja", koje je, po njegovim rečima, uzoralo vetrozaštitni pojas u ovom naselju kod Bačke Topole.

Povod za protestno okupljanje su mnogobrojni primeri kršenja prava građana- ekoloških aktivista, uzbunjivača koji ukazuju na kršenje propisa i kršenje ljudskih prava. Cilj protesta je da se ukaže da je u Srbiji postalo uobičajeno da svi koji se žale na zagađenje, ili ukazuju na propust komentarima, postovima, bivaju tuženi od druge strane za povredu ugleda firme.

"Danas smo ovde da damo podršku Đuri Vavrošu ekologu koji je digao glas protiv zagađivača i nekog procesa koji se dešava, a on je samo hteo da bude bolje u životnoj sredini. U globalu smo protiv zastrašivanja ekologa uvlačenjem u sudske procese koji koštaju. Građani nemaju ni pravničkih znanja i moraju da plaćaju advokate i tako dalje. Zdrava životna sredina je ustavom zagarantovana i svako ima pravo da je brani. Takođe Arhuska konvencija kaže da svi koji se zalazu i primenjuju prava koja su data njom ne smeju biti kažnjavani, proganjani. Ovo je naš glas za slobodu govora o ekološkim problemima. Generalno Srbiji imamo brojne primere da neko ako digne glas i ukazuje na ekološke probleme bivaju tuženi od strane firmi", rekla je Nataša Đereg direktorka Centra za ekologiju za razvoj u Subotici.

Protestujemo jer:

-        jer je postalo uobičajeno da svi koji se žale na zagađenje, ili ukazuju na propuste komentarima, postovima, bivaju tuženi od druge strane za povredu ugleda firme (primer slučajeva Dragan Pečurica, Đura Vavroš, mesto: Bačka Topola)

-        jer građani nemaju materijalnih mogućnosti i pravničkih znanja da ulaze u skupe i neizvesne sudske tužbe protiv zagađivača i/ili države, a široko pravo za pristup pravosuđu im garantuje konvencija iz Aarhusa

-         jer nam je nedopustivo da ekološki aktivisti bivaju teško pretučeni na javnoj raspravi i da nakon 3 godine bavljenja raznih sudova ovim slučajem prekršajne prijave zastare a krivične prijave budu odbačene, i nikom-ništa (primer Prijepolje, slučaj hidrocentrala na Limu)

-        jer se u Srbiji nikako ne shvata da javnost i zainteresovana javnost imaju itekako interesa da budu stranke u sudskim postupcima koje se tiču životne sredine

-        jer želimo da ukažemo i to da je po konvenciji iz Arhusa koju je Srbija ratifikovala, članu 3. stav 8, zabranjeno kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje na bilo koji način zbog svojih aktivnosti osoba koje ukazuju na ekološke probleme.

Protest je održan ispred zgrade Osnovnog suda u Subotici, Senćanski put 1.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime