header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Za društveni ugled ekoloških aktivista a ne progon!
17.10.2016.

Podrška Đuri Vavrošu i svim drugim eko aktivistima - poziv na protest

Centar za ekologiju i održivi razvoj - CEKOR organizuje protest građana protiv progona ekoloških aktivista, u sredu 19. oktobra na platou ispred Osnovnog Suda u Subotici, Senćanski put 1, od 10-11 časova.

Pozivamo građane, medije, ekologe, studente - sve koji su pobornici ekologije da nam se pridruže!

Povod za ovo protestno okupljanje su mnogobrojni primeri kršenja prava građana - ekoloških aktivista - uzbunjivača koji ukazuju na kršenje propisa, kršenje ljudskih prava, a zalažu se za javno zdravlje, bezbednost, zdraviju i čistiju životnu životnu sredinu. Protestno dešavanje je na dan novog suđenja Đuri Vavrošu u Osnovnom Sudu u Subotici, predsedniku Ekološkog udruženja Hrast iz Krivaje.

Protestujemo jer:

  •    jer je postalo uobičajeno da svi koji se žale na zagađenje, ili ukazuju na propuste komentarima, postovima, bivaju tuženi od druge strane za povredu ugleda firme (primer slučajeva Dragan Pečurica, Đura Vavroš, mesto: Bačka Topola)
  •    građani nemaju materijalnih mogućnosti i pravničkih znanja da ulaze u skupe i neizvesne sudske tužbe protiv zagađivača i/ili države, a široko pravo za pristup pravosuđu im garantuje konvencija iz Aarhusa 
  •    jer nam je nedopustivo da ekološki aktivisti bivaju teško pretučeni na javnoj raspravi i da nakon 3 godine bavljenja raznih sudova ovim slučajem prekršajne prijave zastare a krivične prijave budu odbačene, i nikom-ništa (primer Prijepolje, slučaj hidrocentrala na Limu)
  •    jer se u Srbiji nikako ne shvata da javnost i zainteresovana javnost imaju itekako interesa da budu stranke u sudskim postupcima koje se tiču životne sredine
  •    želimo da ukažemo i to da je po konvenciji iz Arhusa koju je Srbija ratifikovala, članu 3. stav 8, zabranjeno kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje na bilo koji način zbog svojih aktivnosti osoba koje ukazuju na ekološke probleme.
Preuzmite dokument:

 

  

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime