header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
EBRD priznao greške sa EPS-om
09.12.2015.

U utorak popodne 8.12.2015-te, održan je sastanak CEKOR-a sa direktorom EBRD za Srbiju Danielom Bergom, na kojem je razmotren izveštaj Žalbenog mehanizma EBRD. U skladu sa preuzetim ugovornim obavezama, EPS treba da unapredi svoje procedure ne samo za slučaj Vreoca, na koji se odnosila žalba, već i svuda gde posluje. U tom smislu CEKOR očekuje da EPS ubrza raseljavanje Vreoca, kao i da se angažuje i na društveno odgovornom raseljavanju domaćinstava obuhvaćenih zaštitnim zonama rudarenja u selima Junkovac, Radljevo, Baroševac, Zeoke u kolubarskom, te celokupnog sela Drmno u kostolačkom regionu.

Direktor Berg je na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima CEKOR-a najavio kako će u dogledno vreme posetiti Vreoce i upoznati se sa situacijom na terenu.

S obzirom da Evropska banka za obnovu i razvoj poseduje kvalitetnu politiku koja štiti životnu sredinu i lokalne zajednice od eventualnih nanošenja šteta usled projekata koje EBRD finansira, ugovori ove monetarne institucije zahtevaju da se i korisnici kredita EBRD, kao što je u ovom slučaju EPS, pridržavaju politika koje je razvila EBRD.

U tom smislu su 17.8.2012. Ekološko društvo Vreoci i mesna zajednica Vreoci uputili formalnu žalbu nezavisnom telu koje kontroliše da li se EBRD i korisnici njenih sredstava pridržavaju proklamovanih politika ove institucije povodom kredita koji je dobio EPS za razvoj kolubarskih rudnika, koji ima brojne negativne uticaje na životnu sredinu i imovinu meštana sela Vreoci, jer se nalazi direktno između dva velika otvorena rudna polja. Dodatnu žalbu uputio je Centar za ekologiju i održivi razvoj 1.10.2013. godine, kao član mreže Bankwatch, povezavši uticaje više projekata EBRD i EPS, ukazujući na njihove kumulativne uticaje.

Odgovor nezavisnog tela EBRD za obradu žalbe je nakon detaljnog postupka objavljeno pre mesec i po dana, na 58 strana teksta koji se može naći na internet stranicama EBRD:

http://www.ebrd.com/work-with-us/project-finance/project-complaint-mechanism/pcm-register.html

Nezavisni ekspert Glen Armstrong utvrdio je da su banka i njen klijent podbacili u ostvarivanju politike banke u tačkama 1, 3, 5 i 10 Socijalne politike i politike za zaštitu životne sredine EBRD iz 2008. godine. Uz izveštaj je priložen i Akcioni plan rukovođenja (Management Action Plan - u dodatku) koji je usvojio međunarodni Odbor direktora EBRD. Među mnogim zamerkama u realizaciji projekata ističemo preporuku da se unapredi kapacitet i sistem sprovođenja socijalne politike i politike zaštite životne sredine Elektroprivrede Srbije. U tom smislu se od EPS očekuje da tokom korporativnog restruktuisanja usvoji novi sistem menadžmenta socijalne politike i politike zaštite životne sredine koji će se odnositi na celu kompaniju. EBRD će nastaviti da sarađuje sa EPSom u sprovođenju programa raseljavanja i generalno u rešavanju nesuglasica sa zainteresovanim stranama - navodi se u pomenutom dokumentu.

Pitanje društvene odgovornosti je veoma aktuelno s obzirom da EPS upravo očekuje novi kredit od EBRD, a nevladine organizacije smatraju da to mora biti povezano sa hitnim popravljanjem standarda.

Preuzmite dokumenta:

1. EBRD priznao greške sa EPS-om & saopštenje za javnost

2. KOLUBARA: PCM COMPLIANCE REVIEW & MANAGEMENT ACTION PLAN

 

 Katalog

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime