header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Manjkavosti projekta novog bloka TE Kostolac B
21.08.2015.

Danas se svečano obeležava početak druge faze Paket projekata "TE Kostolac B", čijim bi završetkom Srbija dobila prvi novi moderan energetski kapacitet nakon 25 godina. Iz Službe za odnose sa javnošću Ogranak "TE KO" Kostolac najavljuju da će "ovom značajnom događaju prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici".

Ovim povodom pozivamo Vladu Republike Srbije da sa više pažnje realizaciju ovog projekta, jer se prema preliminarnim informacijama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (iz dopisa 351-03-01287/2015-02 od 10. jula 2015. godine) vidi da ni JP EPS, ni privredno društvo Termoelektrane i kopovi Kostolac nisu podneli zahtev za dobijanje građevinske dozvole novog bloka. A podignuta je već trećina novog dimnjaka.

Nažalost, republička Građevinska inspekcija kojoj smo se obratili 17.7.2015. još nije našla za shodno da nas obavesti o svojim nalazima po pitanju izgradnje dimnjaka termoelektrane bez odgovarajuće građevinske dozvole.

Pored toga, u problematiku rešavanja spornih pitanja izgradnje ovog objekta se mora uključiti i više ministarstava, jer prema važećem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima mora da postoji zaštitni pojas od 500 metara oko rudnika te veličine, što praktično znači raseljavanje celog sela Drmno, kao i delova još nekih sela u okolini ovog rudokopa.

Pozivamo Ministarstvo energetike da što hitnije pokrene raseljavanje meštana iz zaštitnog pojasa, kao i Ministarstvo pravde da podrži građane u njihovim zakonitim zahtevima. Meštani Drmna su se peticijom opredelili da zatraže raseljavanje iz te nezdrave okoline i na Vladi Republike Srbije je da zajedno sa drugim nadležnim organima sastavi plan kolektivnog raseljavanja za koji se zalaže i CEKOR. Ovo selo je sa tri strane okruženo kopovima, a prema planu izgradnje infrastrukture za novi blok termoelektrane će oni biti presečeni od sveta i sa četvrte strane izgradnjom vrle prometne teretne željezničke pruge. Zato se najhitnije mora pristupiti izradi plana raseljavanja.

Preuzmite dokumenta:

1) Saopštenje za javnost - Manjkavosti projekta novog bloka TE Kostolac B

2) Informacija iz dopisa 351-03-01287/2015-02 od 10. jula 2015. godine - Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 

 

  

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime