header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
POZIV NA KONFERENCIJU ZA NOVINARE koja će se održati: 25. marta 2015. godine, od 14:00 - 15:30, Medija Centar, Beograd|
20.03.2015.

"CEE Bankwatch network"[1] i njegova organizacija-članica iz Srbije  CEKOR[2] Vas pozivaju na konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljen sveobuhvatan Izveštaj o dugoročnoj ekonomskoj isplativosti gradnje novih elektroenergetskih kapaciteta za izvoz električne energije u zemljama Zapadnog Balkana.

Molimo pošaljite potvrdu vašeg dolaska Nikoli Perušiću; e-mail: perusic@tippnet.rs

Na konferenciji za novinare će glavni fokus biti analiza situacije u Republici Srbiji, i to poglavlje studije će biti dostupno i na srpskom jeziku.

Ovaj izvještaj ukazuje da planovi za značajno proširenje energetskih kapaciteta na ugalj na Zapadnom Balkanu pokazuju ambicije ovih zemalja za izvoz električne energije. Ako ove zemlje ostvare svoje planove za proširenje elektroenergetskih kapaciteta u 2024. godini region će imati 56% viška električne energije, a najveće viškove ostvariće Srbija i Bosna i Hercegovina.

Međutim, izveštaj upozorava na iskustva susednih zemalja koja bi trebalo uzeti u obzir zbog  konkurencije iz drugih zemalja koje imaju viškove električne energije. Ukoliko ne razmotre ove okolnosti zemlje Zpadnog Balkana se mogu suočiti sa problemom nekonkurentnosti i neekonomičnosti elektroenergetskih postrojenja.

Izveštaj je naručila "CEE Bankwatch Network" od Univerziteta u Groningenu i "The Advisory House".

Govornici na konferenciji za novinare će biti: Ioana Ciuta, energetski koordinator u "CEE Bankwatch Network" i Nataša Đereg, direktorka CEKOR-a. Konferencija za novinare će se održati na engleskom jeziku, a biće obezbeđen i konsekutivan prevod.

Da biste saznali više, pozivamo vas da nam se pridružite na 25. marta 2015, od 14:00 u Medija Centru, Terazije 3, 11000 Beograd.[1]             "CEE Bankwatch Network" je mreža međunarodnih nevladinih organizacija koju su formalno 1995. godine pokrenule članice iz 13 zemalja srednje i istočne Evrope (Bugarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Srbija, Makedonija, Gruzija, Hrvatska Poljska, Ukrajina). Mi pratimo aktivnosti međunarodnih finansijskih institucija koje posluju u regiji i promovišemo ekološki, socijalno i ekonomski održive alternative njihovim politikama i projektima.

[2]             Centar za ekologiju i održivi razvoj je nevladina i neprofitna ekološka organizacija koja se već 15 godina zalaže za primenu održivih rešenja u Srbiji u više sfera, od upravljanja otpadom do energetike.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime