header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
OTVORENA 32 RECIKLAŽNA OSTRVA U SREMSKOJ MITROVICI
27.02.2015.

Na 32 reciklažna ostrva koja su postavljena u svim stambenim naseljima u gradu sremska Mitrovica, postavljeni su tipski kontejneri za primarnu selekcija otpada. Svako reciklažno ostrvo sadrži tri kontejnera, namenjena odlaganju različite vrste otpada. Plavi kontejner namenjen je za odlaganje papira, žuti za odlaganje plastične ambalaže, a crveni za kartonsku ambalažu.  

Posle 15 meseci sprovođenja projekta "Stvaranje društva bez otpada" u saradnji sa Hrvatskom stranom postignuto je da Grad Sremska Mitrovica dobije 32 reciklažna ostrva na kojima će građani moći da vrše primarnu selekciju otpada. U okviru ovog projekta građanima Sremske Mitrovice podeljeno i je i 1000 kompostera.

Direktor JKP Komunalije Radoslav Jevremović izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje na realizaciji projekta koja je ostvarena sa partnerima iz Hrvatske i naglasio da je cilj projekta smanjenje količine otpada deponovanog na Regionalnoj deponiji Srem - Mačva, podizanje ekološke svesti građana, kao i čistija sredina i poboljšanje uslova života svih građana na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Borislav Babić, pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice ispred gradske uprave, takođe se osvrnuo na dobru saradnju gradova Sremske Mitrovice i Osijeka napomenuvši da će se dobra saradnja nastaviti i u narednom periodu, kroz neke druge projekte, ali i na nekim drugim poljima. Reciklažna ostrva postavljena su u okviru projekta prekograničnog programa Hrvatska - Srbija 2007 - 2013 pod nazivom "THE CASE FOR ZERO WASTE"- STVARANJE DRUŠTVA BEZ OTPADA.

Zbrinjavanje komunalnog ili kućnog otpada postalo je jedno od najprisutnijih problema današnjice na šta ukazuje neprestani porast količine proizvedenog otpada, hroničan nedostatak uređenih deponija, mnogobrojni slučajevi zagađivanja zemlje, vode i vazduha, te nepostojanje razvijene ekološke svesti ukupnog stanovništva.

Partneri u okviru IPA projekta Hrvatska-Srbija "Тhe case for zero waste" Grad Sremska Mitrovica, JKP Komunalije Sremska Mitrovica, Ekološki klub grada Sremska Mitrovica i CEKOR iz Subotice su predstavnici srpske strane, dok su Unikom d.o.o. iz Osijeka, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek predstavnici sa hrvatske strane granice.

Projekat "The Case for Zero Waste", otpočeo je Novembra 2013. godine i trajaće 24 meseca sa ciljem da unapredi postojeće sisteme upravljanja otpadom u Gradu Osijeku i Sremskoj Mitrovici, kroz zajedničko delovanje i razmenu iskustava.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije ukupne vrednosti 676.170,24 EUR, pri čemu Srbiji pripada 324.203,00 EUR a Hrvatskoj 351.967,24 EUR.

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime