header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
CEKOR-ovo pismo Generalnom sekreterijatu Narodne skupštine
09.01.2015.

CEKOR-ov dopis vezan za budući nacionalni plan za smanjenje emisija iz postojećih postrojenja za sagorevanje - LCP NERP,  poslat Generalnom sekreterijatu Narodne skupštine

Prezentacija i diskusija ''Put i troškovi usaglašavanja sektora energetike sa EU i Energetskom zajednicom '', u organiziji CEKOR-a u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji održana je u četvrtak, 4. decembra 2014. godine, u Narodnoj skupštini, Zeleni salon (adresa: Kralja Milana 14, Beograd). Govornici iz ove oblasti koji su učestvovali na ovom događaju su Gosp. Peter Vajda, ekspert za zaštitu životne sredine iz Sekretarijata energetske zajednice, Gosp. Nicholas Cendrowicz, iz Evropske komisije, Direktorata za pridruživanje, Gosp. Thomas Bruckner, ekspert za klimatske promene, Univerzitet u Lajpcigu, Gosp. Aleksandar Kovačević, ekspert za oblast energetike, Gosp. Jadranko Simić, Šef poslovne jedinice za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Konsultanti Jugoistočne Evrope, kao i predstavnici relevantnih ministarstava.

Republika Srbija je od 2006. članica Energetske zajednice (EZ), kroz koju je već usaglasila deo zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim. Ipak, deo legislative EZ koji se odnosi na mere zaštite životne sredine u sektoru energetike predstavlja poseban izazov. U skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici, Srbija do kraja 2015.godine treba da usvoji Nacionalni plan za smanjenje emisija u sektoru energetike, u čiju izradu je potrebno uključiti širu javnost.

Istovremeno, Srbija je u januaru 2014. godine i zvanično počela pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, odakle proističe niz dodatnih obaveza u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, a koje su u tesnoj vezi sa sektorom energetike. Da li su Energetska zajednica i proces pristupanja komplementarni ili paralelni procesi? Koje su sve obaveze koje nas očekuju u narednim godinama? Koliki su troškovi, a kolike koristi primene EU standarda?

Ovo su neka od pitanja, na diskusiji u Parlamentu, na koja se potraženi odgovori, zajedno sa gostima iz Energetske zajednice, Evropske Komisije i stručne javnosti.

Danas je CEKOR napisao pismo/dopis vezan za budući nacionalni plan za smanjenje emisija iz postojećih postrojenja za sagorevanje - LCP NERP, koje je poslato sekreterijatu parlamenta i preko njega svim relevantnim odborima, kao što su odbor za zaštitu životne sredine i odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Preuzmite dokument: CEKOR-ov dopis sekreterijatu parlamenta

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime