header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
U susret donatorskoj konferenciji 16. Jula u Briselu
09.07.2014.

 Osloboditi Srbiju zavisnosti od lignita 

Poziv grupe nevladinih organizacija iz pet zemalja sa dva kontinenta

            Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bi trebalo da se drži svoje nedavno usvojene Energetske strategije i odbije bilo kakvu investiciju u dalje iskorišćavanje uglja u energetici Srbije, smatra grupa sedam međunarodnih nevladinih organizacija u pismu upućenom bordu direktora ove banke. Grupa je zabrinuta nedavnim saopštenjima EBRD, prema kojima odgovor banke na poplave na Balkanu može da uključi "rehabilitaciju oštećenih elektrana i prenosne i distributivne mreže".    

            Na kraju pisma, ove organizacije (CEE Bankwatch Network, mreža Centralne i Istočne Evrope za monitoring aktivnosti međunarodnih institucija sa sedištem u Pragu, subotički CEKOR - Centar za ekologiju i održivi razvoj, Centar za zaštitu životne sredine i "SEE Change Net" iz Bosne i Hercegovine, "Sierra Club" i "350.org" iz Sjedinjenih Američkih Država i "Huub Scheele" iz Holandije) pozivaju EBRD da formira fond za održivo raseljavanje Vreoca i ostalih naselja koja su pod uticajem aktivnosti u kolubarskim rudnicima, kao i fond za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata u pogođenim zajednicama.

            Grupa nevladinih organizacija u pismu bordu EBRD navodi da aktuelna energetska kriza u Srbiji ima korene u pogrešnoj strukturi energetskog sistema, odnosno da je visoko centralizovani energetski sektor preterano zavisan od električne energije proizvedene iz lignita u termoelektranama izgrađenim pre 1990. godine. Upozorava se i da dokument koji je Vlada Srbije predložila kao novu energetsku strategiju za razdoblje od 2015. do 2025. "jasno pokazuje da Vlada planira da i dalje daje centralnu ulogu uglju".

            Uoči donatorske konferencije za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koja će u Briselu biti održana u četvrtak, 16. jula, Fidanka Bačeva MekGrat, kordinator "CEE Bankwatch" za EBRD, kaže da je "moguće da Vlada Srbije, kao i druge vlade u regionu traže finansijsku podršku od EBRD za ponovno otvaranje ugljenokopa ili za rehabilitaciju postojećih elektroenergetskih postrojenja". Ali, naglašava Bačeva MekGrat, "EBRD je morala da nauči do sada da je permanentna kriza u energetskom sektoru Srbije posledica preterane zavisnosti od uglja i super-centralizacije, za šta više ne može da se koristi opravdanje da postoji potreba sanacije posledica rata ili sada sanacija posledica poplava".

            "Ako EBRD stvarno hoće da pomogne Srbiji, ne bi trebalo da podržava Srbiju u daljem robovanju uglju", kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a, "umesto toga, trebalo bi da podrži mere poboljšanja energetske efikasnosti u stambenim objektima, gde su potencijali uštede ogromni, kao i da podrži investicije u nove obnovljive izvore energije koji su praktično na nuli u Srbiji". Srbija bi, na primer, navodi Kalmar, mogla da zadovolji preko 30 odsto svojih energetskih potreba iz biomase za manje od pet godina, ako bi u ušla u odgovarajuće investicije u sledećih godinu do dve.

Preuzmite dokument: Saopštenje za javnost - Osloboditi Srbiju zavisnosti od lignita

 

Nataša Đereg

direktor

Subotica, 9.7.2014.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime