header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
22.07.2024. Ponedeljak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
CEKOR i SRCE pozivaju EBRD da otpiše dugove Elektroprivrede Srbije koji su investirani u mehanizaciju rudarskog basena Kolubara
23.05.2014.

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i Srpski centar ekologije SRCE, poziva Evropsku banku za obnovu i razvoj EBRD da otpiše dugove Elektroprivrede Srbije koji su investirani u mehanizaciju rudarskog basena Kolubara, odnosno ukoliko je to zbog politike ili političkog stave EBRD nemoguće da ta sredstva preusmeri u stvaranje fonda za raseljavanje naselja u okolini celokupnog Kolubarskog basena to jest za raseljavanje: Vreoca, Junkovca, Baroševca, Zeoka u zapadnom regionu te Radljeva, Kalenića i ostalih ostalih sela u Kolubarskom regionu koja će zbog novo nastale situacije morati da budu raseljena.

Osim toga ovakav otpust duga bi trebao da bude propraćen revizijom predloga strategije energetike republike Srbije koji je koliko je poznato masivno oslonjen na razvoju lignitskih polja u Kolubarskom basenu i to posebno polja Tamnava Zapad koje je poslednjih godina proizvodilo oko 10-12 miliona tona godišnje i bilo je planirano da mu proizvodnja raste prema 15 miliona tona godišnje. S obzirom na ovu situaciju, ali i s obzirom na potrebu da srpski energetski sektor obezbedi stalno, sigurno, ekološki, ekonomski i socijalno održivo snabdevanje energijom koje će biti otpornije na klimatske izazove kao što su poplave, suše, orkanska nevremena i sl., i koje će obezbediti osnaživanje lokalnih zajednica te koje će obezbediti smanjenje emisija iz proizvodnje električne energije ali u isto vreme obezbediti značajno smanjenje energetskog siromaštva, značajan broj održivih radnih mesta direktno i indirektno povezanih sa energetskim sektorom radnih mesta, smatramo da je neophodno da se uz pomoć međunarodnih partnera krene u pravcu razvoja decentralizovanog, na obnovljivim izvorima (posebno biomasi, geotermalnoj energiji, vetru i suncu te prirodnom gasu kao tranzicionom gorivu) baziranog energetskog sektora.

Otpust duga EPS bi mogao biti značajan podsticaj u tom pravcu i mi ga kao takvog predlažemo.

Prema uvidu u Budžet republike Srbije i prema saznanjima o istoriji ulaganja EBRD u nekoliko projekata koji su finansirani od 2000. do danas jasno je da je dug EPS po osnovu finansiranja projekata razvoja mehanizacije u Tamnavi Zapad te u drugim kopovima u Kolubarskom basenu približno 50 miliona EURa. Ova oprema se nalazi na dnu otvorenog kopa Tamnava Zapad. Zbog izlivanja reke Kolubare rudokop Tamnava Zapad postala je veštačko jezero. Prema prvim podacima ono je drugo jezero po veličini u Srbiji odmah nakon Đerdapskog jezera, što je dovoljan dokaz katastrofe koja se tamo zadesila.

Smatramo da EBRD treba da traži nadoknadu štete od osiguravajućih kuća, a ne od budžeta Republike Srbije odnosno da preusmeri sredstva u pravcu podrške održivom, i transparentnom raseljavanju naselja koja okružuju Kolubarski basen..
Prema svom završnom izveštaju EBRD je prošlu godinu zatvorila sa rekordnim profitom od preko 800 miliona eura. EBRD je u proteklim godinama otpisao oko 50 miliona eura duga firmama po raznim osnovima. Mišljenja smo da EBRD treba da ozbiljno razmotri mogućnost oprosta duga Srbiji za mehanizaciju potopljenu u kopu Tamnava Zapad. Pravi je trenutak da EBRD pokaže da nije samo profitabilna banka, već što joj i ime kaže - banka za obnovu i razvoj.

Cekor je već u usmenom razgovoru sa predsednikom EBRDa sa kojima smo se susreli tokom njegove posete Beogradu 21.05.2014.zatražio da se dug otpusti, a danas je službeno zatražio i od centrale EBRD u Londonu da se ovaj proces pokrene.

Ovakva pomoć srpskom energetskom sektoru bi bila prava poruka podrške u ovom izuzetno teškom i gotovo nezamislivom trenutku. Srbiji treba vremena da izvrši energetsku tranziciju i u tome CEKOR želi da svom snagom podrži EPS, ministarstva i sve građane Srbije.


Preuzmite dokument: Saopštenje za javnost - CEKOR i SRCE, poziva EBRD da otpiše dugove Elektroprivrede Srbije koji su investirani u mehanizaciju rudarskog basena KolubaraZa više informacija,

 

Zvezdan Kalmar

koordinator za energetiku CEKOR

vodana@gmail.com, 060/55 23 191

 

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime