header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Saopštenje za javnost: Dan planete Zemlje 2014
22.04.2014.

Danas se po 43. put u celom svetu obeležava Dan planete zemlje. Dan planete Zemlje se obeležava svake godine 22. aprila nizom manifestacija sa ciljem da nas podseti u kakvom se stanju nalazi priroda planete na kojoj živimo i da nas upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom i resursima.

Ovaj datum su Ujedinjene Nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine, koji bi trebao da vrši pozitivni uticaj na sve države na planeti, na građane celog sveta da se uključe u globalnu akciju širanja ekološke svesti.

"Danas više od polovine svetskog stanovništva živi u gradovima. Budući da se broj stanovnika u urbanim sredinama u velikom porastu, a posledice klimatskih promena se pogoršavaju, svi gradovi moraju evoluirati", poručuju nam Ujedinjene nacije i upozoravaju da moramo investirati u obnovljive izvore energije, obnoviti gradove i početi da rešavamo postojeću klimatsku krizu.

Ovogodišnji dan planete Zemlje se obeležava pod sloganom: "Zeleni gradovi", a fokus predstavljaju zgrade, energija i korišćenje javnog saobraćaja, i povećanje svesti o korišćenju obnovljivih izvora energije.

"Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo, zemlja iz koje raste naša hrana deo su osetljivog globalnog ekosistema koji je pod velikim nepovoljnim pritiskom ljudskih aktivnosti današnjice. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, do sve većih nestašica pijaće vode, do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagađenijeg vazduha i mora na mnogim delovima naše planete, vidimo tešku ruku čovečanstva", naveo je Ban Ki Mun u poruci koja je objavljena na sajtu UN.

Dan planete Zemlje biće obeležen i u Srbiji, nizom manifestacija i akcija. CEKOR se pridružuje globalnim porukama na ovaj dan na način da upozori javnost od velikih šteta koje nastaju od klimatskih promena u Srbiji.

Prema preliminarnim procenama CEKOR-a, a u okviru istraživanja koje sprovodimo u saradnji sa Evropskom Klimatskom Fondacijom i čije detalje očekujemo za par meseci, u Srbiji su godisnje štete usled klimatskih ekcesa (suše, poplave, požari i erozija) procenjene na pola milijardi evra.

CEKOR priprema izveštaj "Ranjivost društva i ekonomije Srbije na klimatske promene", koji će obuhvatiti detaljnije razumevanju veze klimatskih promena, energetskog intenziteta i resursne neefikasnosti Srbije. Inicijalno ove procene, kao i modalitetima ublažavanja i potpunog uklanjanja negativnog uticaja srpske ekonomije na životnu sredinu i negativnog uticaja klimatskih promena na srpsku ekonomiju i drustvo CEKOR će prezentovati u Narodnoj Skupštini Srbije 5. maja, na javnoj sednici Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji na temu: Klimatske promene i Srbija: između ciljeva Evropske unije i nacionalnih prioriteta i mogućnosti u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji (www.emins.org).

 

Preuzmite dokument: Dan planete Zemlje 2014 - SAOPŠTENJE 

 

 

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime