header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Saopštenje za javnost - krivična prijava zbog klizišta u Junkovcu
28.03.2014.

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) je danas podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica u Rudarskom basenu Kolubara koji su po sumnji prošle godine izazvali opštu opasnost i pojavu klizišta u Junkovcu koje je krajem maja 2013. godine srušilo više kuća, trafo stanicu, voćnjake, te je izazvalo veliku zabrinutost stanovništva. Nadležno Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je obavestilo CEKOR septembra 2013. godine da je u toku istraga, međutim ni do danas javnosti nisu predstavljeni rezultati pomenute istrage.

CEKOR već godinama sarađuje sa lokalnim zajednicama koje su izložene onečišćenjima i narušavanjima imovinskih prava u Kolubarskom regionu. Klizište u Junkovcu je najdrastičniji primer u kojem je oštećenim meštanima potrebna pomoć u ostvarivanju svih svojih prava. CEKOR se takođe zalaže da se postupak eksproprijacije sprovodi prema standardima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), imajući u vidu daje RB Kolubara korisnik kredita EBRD. Verujemo da će se ovim pokretanjem postupka po službenoj dužnosti meštanima vratiti poverenje u rad državnih organa i efikasno rešavanje svih spornih pitanja.

Zastupajući ugrožene žitelje Junkovca, Cekor tražii sprovođenje novog popisa ugroženih domaćinstava jer se pojavljuju nove pukotine u zemlji i objektima, pa se može očekivati da će usled predstojećih kiša doći do novih urušavanja objekata i potencijalnog ugrožavanja javne bezbednosti. To uključuje i izradu novog plana odlaganja otkrivke, jer se može zaključiti da stanje na terenu ne odgovara ranije odobrenim planovima. CEKOR se zalaže za puno informisanje javnosti o ovim pitanjima, te da se vode transparentni postupci uz uključivanje lokalne zajednice. Smatramo da je potrebno popraviti nedostatak komunikacije sa meštanima Junkovca i zainteresovanim ekološkim organizacijama kako bi se zaštitio celokupan spektar ljudskih prava u ovom području.

Preuzmite dokument:

Saopštenje za javnost - krivična prijava zbog klizišta u Junkovcu

  

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime