header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
"TOPLA, BEZBEDNA, ČISTA ENERGIJA - KOJU PUTANJU BIRAJU DRŽAVE SEE REGIONA?"
19.12.2013.

Saopštenje za Javnost povodom publikacije

SEE SEP, CEKOR i Fraktal pozivaju donosioce odluka, zainteresovanu javnost, medije i široku javnost da se ozbiljno posvete razmatranju nove energetske strategije Srbije i da kao ekološki, ekonomski i socijalno ne održive i ne prihvatljive odbace predloge da se Srbijanski elektroenergetski sistem i dalje bazira gotovo isključivo na fosilnim gorivima - lignitu. Na taj način nastavljajući izvesni put nepovatnog propadanja koje će dovesti do potpunog ekonomskog, ekološkog i društvenog kolapsa Srpsku strukturno potpuno neprilagođenu energetiku i na njoj baziranu privredu.

Države u Regionu jugoistočne Evrope su preko 4 do 5 puta neefikasnije u upotrebi energije nego prosečne zemlje EU. Zbog toga se muče sa ekonomskim i društvenim zaostajanjem koje se nikada neće razrešiti na korist građanima ovoga regiona ukoliko se u ovom prelomnom momentu ne opredele za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, pametne energetske mreže koje će omogućiti korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjiti rastuće energetsko siromaštvo i posebno rastuće uništavanje životne sredine i ljudskog zdravlja preko 20 miliona žitelja regiona.
Bilbordi i publikacije koje vam danas predstavljamo i koji se već nalaze na ulicama glavnog grada Srbije, u Beogradu te u glavnim gradovima svih država u region, u ovo praznično vreme treba da Vas podsete da je budućnost bezbednosti, zdravlja, smanjenja siromaštva u našim rukama. Od 1000 do 10000 puta je jeftinije uštedeti jedan kilovat energije koji tako skupo proizvodimo i plaćamo nego PROIZVESTI JEDAN KILOVAT iz najprljavijeg od svih goriva- uglja.
Studija koju danas CEKOR predstavlja osim ovoga dokazuje da će da bi se vratili ogromni krediti koje je podigao EPS za svoja ugljena postrojenja biti potrebno da gotovo dve godine sva ugljena postrojenja rade potpuno besplatno samo da vrate kreditne obaveze, pri tome uništavajući preko 2000 ljudskih života i trošeći preko 5 milijardi EURa za lečenje zdravstvenih posledica kopanja i spaljivanja lignita potrebnog za godišnju proizvodnju struje u energetskim postrojenjima EPSa.
Argumentovano i sistematski dokazujemo i dokazivaćemo da je promena moguća i da se IDEOLOŠKO VEZIVANJE ZA UGALJ na kraju neće pokazati kao jedino dugoročno rešenje za Srbiju.
U tome nas podržava jasna odluka Svetske Banke, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da se projekti na ugalj više ne finansiraju (izuzev u jako retkim slučajevima siromašnih zemalja) i da se puno više okrenu energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije te uvođenju pametnig mreža i decentralizovanih energetskih rešenja. Ugalj se ne isplati i Srbija treba da ga napusti!

Za više informacija, Kalmar Zvezdan CEKOR +381655523191, vodana@gmail.com
Lidija Kesar, FRAKTAL, +381 63 84 52 410, lidija.kesar@ngofractal.org

Preuzmite dokument saopštenja

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime