header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
21.07.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
EBRD -ova nova Strategija Energetike restriktivna prema uglju
11.12.2013.

Saopštenje za medije

EBRD -ova nova Strategija Energetike restriktivna prema uglju Evropska Banka za obnovu i razvoj je tokom jučerašnjeg glasanja o svojoj novoj strategiji energetike prihvatila osnovne principe koji uključuju brigu o energetskoj sigurnosti, socijalnu dostupnost energije kao i značajno povećanje fokusa na mere za smanjenje uticaja na klimatske promene projekata koje finansira ova banka.

U zajedničkom saopštenju CEE Bankwatch Mreža, CEKOR (Centar za ekologiju i održivi razvoj- Srbija) te organizacija 350.org pozdravljaju određeni napor koji je ova banka učinila da se pridruži ostalim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Evropska investiciona banka (EIB), i Svetska banka (WB) koje idu u pravcu ugrađivanja tzv. skrivenih troškova koje energetika ima radi povoljnijeg uticaja na klimu.
Fidanka Bacheva-McGrath, CEE Bankwatch Network: " EBRD je učinio pozitivan korak u pravcu RESTRIKCIJE INVESTICIJA u termocentrale na ugalj i uvođenja cene ugljenika za fosilna goriva prilikom procene svojih projekata što može biti moćno oružje za internalizaciju eksternih troškova ugljenika u projektima koje podržava ova banka.

Strategija koja je usvojena juče jasno pokazuje da se sada kako u banci tako i u mnogim glavnim zemljama deoničarima ove banke (Velika Britanija, Sjedinjene američke države, Švedska itd) sa pažnjom izbegava investiranje u nove energetske projekte koji bi bili bazirani na uglju.
Ovo treba služi kao dodatno upozorenje energetskoj industriji u svim državama u kojima EBRD ima investicije (uključujući i Srbiju) da oni više u svojim projektima ne mogu izbegavati naše zdravlje i našu klimu.  Kriterijumi EBRD-a se mogu koristiti da se isključi finansiranje gotovo bilo kog novog grinfild projekta. Međutim realnost ove strategije će biti proverena u novim projektima koje ova banka razmatra za finansiranje kao što je npr.  slučaj Kosovo C u blizini Prištine, a što će biti provera da li je EBRD zaista spremna da se angažuje oko budućnosti bez uglja ili samo bira put da ga izbegne.

Kalmar Zvezdan CEKOR: " Ovaj potez EBRD-a takođe znači da banka mora dobro da promisli i o finansiranju bilo kojih rudarskih operacija - koje su povezane sa iskopavanjem i upotrebom uglja uključujući i dodatne mašine u već postojećim poljima, a što je zapravo preduslov za korišćenje uglja u energetskim postrojenjima. Banka u svojim operacijama mora da uzima u obzir celinu ciklusa proizvodnje i upotrebe uglja i na taj način tek da postigne stvarnu internalizaciju cene zagađenja u ceni energije, čime bi se poslali pravi signali energetskom sektoru u kom pravcu treba da se kreće, odnosno koje izvore energije da koristi (obnovljivi izvori energije), i kako da dostigne energetsku stabilnost i sigurnost. EBRD treba da se povuče iz svih projekata koji imaju konsekvencu u značajnom zagađenju i uništavanju životne sredine"

Tim Ratcliffe, 350.org je dodao: "Banka treba što pre da prestane da investira u bilo koje projekte vezane za

fosilna goriva (kao npr. Veliki Euro-kaspijski naftovod i da se usmeri u pravcu investicija u lokalne i komunalne energetske projekte iz obnovljivih izvora energije koji bi bili od koristi građanima a ne korporacijama."

Kontakt osoba: Zvezdan Kalmar, CEKOR, 0655523191

Preuzmite dokument

526_1.jpg

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime