header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Zdravstveni troškovi prljavog uglja, koje je moguće izbeći, u tri zemlje regiona iznose 6.5 milijardi eura
22.10.2013.

Ministarsko veće Energetske zajednice, pod vođstvom Srbije, okuplja se u Beogradu u četvrtak, 24. oktobra, kako bi odlučilo o pristupu rešavanju problema zagađenja prouzrokovanog sagorevanjem uglja u skladu sa težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji.

520_1.jpg

Grupa nevladinih organizacija objavila je izveštaj kako bi doprinela ovoj diskusiji. Vreme je za postepeno ukidanje prljavog uglja u Jugoistočnoj Evropi: Skriveni trošak koji možemo izbeći, izveštaj koji je predstavljen danas u Beogradu, svedoči o potrebi zaštite građana i građanki Jugoistočne Evrope od zdrastvenih poteškoća koje su rezultat sagorevanja uglja. Regionalna organizacija SEE Change Net, u saradnji sa organizacijama Centar za zastupanje građanskih interesa - CPI (Bosna i Hercegovina), Fraktal i CEKOR (Srbija) i MANS (Crna Gora), pozivaju Energetsku zajednicu da izbegne bilo kakve zastoje pri implementaciji direktiva Evropske unije koje regulišu smanjenje zagađenja vazduha od strane termoelektrana na ugalj.
Grupa zemalja potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice - predvođena Srbijom - pokušava blokirati predlog Evropske komisije za podsticanje što brže implementacije direktiva koje kontrolišu zagađenje koje dolazi od strane termoelektrana na ugalj. Snaga odluke ministara regije o dve ne toliko poznate ali jako važne direktive (Direktiva o velikim postrojenjima za sagorevanje (LCPD) i Direktiva o industrijskim emisijama (IED)) će jasno pokazati da li im je više stalo do profita ili zdravlja građana. Zasad, zemlje regije se nisu uspele pripremiti za strožije standarde za emisije, i dok se rokovi približavaju, u potrazi su za izgovorima. "Srpska vlada predlogom odgađanja implementacije ovih krucijalnih direktiva želi osuditi svoje građane na život u zagađenju tokom narednih godina. Ne želimo da nas u Evropi tretiraju kao građane druge klase", rekao je Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a. CEO TEKST SAOPŠTENJA.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime