header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Organizacije civilnog društva poručile EBRD-u u Beogradu: Ugalj ubija!
04.09.2013.

Zvezdan Kalmar, CEKOR urucuje peticiju, Matteo Patrone, direktor EBRD-a u Srbiji, i Luisa Balbi, savetnica CSO SEETokom današnjih konsultacija EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj) o novoj energetskoj strategiji ove međunarodne finansijske institucije, organizacije civilnog društva upozorile su banku da mora prestati da finansira ugalj, koji je uzročnik 23.000 smrti godišnje širom Evrope [1], te takođe doprinosi opasnim klimatskim promenama. Uprkos ovome, od 2006. do 2011. godine EBRD je uložio više od 675 miliona evra u projekte koji imaju veze s ugljem širom regije u kojoj operiše...

517_1.jpg

Organizacije civilnog društva su danas predstavnicima EBRD-a dostavile peticiju koju je inicirao 350.org. Peticiju pod nazivom Odvratimo EBRD od fosilnih goriva (Divest EBRD From Fossil Fuels) potpisalo je 16.725 ljudi iz čitavog sveta, a ona poručuje EBRD-u da okonča svoju podršku prljavim fosilnim gorivima koja pospešuju opasne klimatske promene. Kako pokazuje Carbon Tracker izveštaj iz 2012. godine, ako želimo da zadržimo klimatske promene ispod 2°, moramo zadržati 80% fosilnih goriva ispod zemlje. TEKST CELOG SAOPŠTENJA je ovde.
 
 Fotografija: s leva na desno: Zvezdan Kalmar (CEKOR), direktor EBRD-a u Srbiji, Matteo Patrone i Luisa Balbi, savetnica CSO SEE.

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime