header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Građani Subotice preventivno peticijom štite zelenilo
23.07.2013.

Pozivamo vas na konferenciju za novinare u sredu, 24. jula 2013. sa početkom u 10.00 sati ispred ulaza br. 1 zgrade na Senćanskom putu 2.
Tema konferencije je peticija građana koji se protive izgradnji parkinga između zgrada na adresama Josipa Kozarca 1, Senćanski put 2 i Sonje Marinković 2.
Planom detaljne regulacije za parcelu 7515 KO Donji Grad, je planirano da se zbog izgradnje 61 parking mesta u četiri trake na ovom prostoru iseku ukupno 52 drveta i devastira zeleni pojas. Iako je izrada Plana generalne regulacije "I" za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra obustavljena, te po Odluci Skupštine grada Subotice od 8. marta 2013 ovaj Plan, kao i svi drugi planski dokumenti za zonu užeg i šireg gradskog centra stavljeni na stručno preispitivanje, građani su u bojazni da će možda i nakon preispitivanja koncepata planskih dokumenata ovo rešenje za izgradnju novih parkinga da opstane.
To bi u velikoj meri značilo narušavanje kvaliteta života u neposrednom susedstvu, jer bez zelenila nema zaštite od buke, prašine, nema hladovine, nema oplemenjenog prostora, a problem u celoj Subotici, i najviše u užem gradskom jezgru je manjak zelenila. Građani koji žive u tri zgrade koje okružuju taj prostor navode da od 44 stana samo njih desetak poseduje automobil, te da je takvo rešenje neracionalno. Stanovnici ovih zgrada su zgranuti što nisu bili obavešteni na vreme kada je rađen plan detaljne regulacije- za kojeg su tek sada saznali- i koji je srećom na preispitivanju- jer su oni sami uredili ovaj prostor svojim dobrovoljnim radom, a ranijim su odlukama Opštine Subotice oni bili određeni da uređuju sporni prostor. Peticiju, koja je sada preventivan vid akcije, su potpisali gotovo svi stanari, a biće predata nadležnim gradskim organima do kraja ove nedelje. Centar za ekologiju i održivi razvoj- CEKOR podržava ovu peticiju i napore građana da sačuvaju zeleni pojas i spreče eventualnu izgradnju nepotrebnih parkirališta u budućnosti, jer tu se nalaze vredna stabla od kojih su neka i visine do 20 m. Zalažemo se za učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču životne sredine i građansko delovanje, naročito javnosti iz manjih sredina. Zajedno, možemo ukazivati javnosti na probleme, zahtevati izmene zakona, regulativa i planova, koristiti pravne instrumente i procedure koji su na raspolaganju građanima, jer svi imamo pravo da kreiramo izgled ovog grada.
Želimo da uputimo poziv gradskim vlastima da shodno odredbama Arhuske konvencije informišu i uključe građane u donošenje odluka dovoljno rano i uzmu u obzir njihovo mišljenje kada se bude utvrdio predlog akta i stručno preispitivanje koncepta svih planskih dokumenata za zonu užeg i šireg gradskog jezgra.

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime