header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
RUDARSKI OTPAD KOLUBARE UZROKUJE KLIZIŠTE, RUINIRA DOMOVE U SRBIJI
05.06.2013.

HITNO SAOPŠTENJE: 6. Jun  2013

Beograd - Klizište koje je nastalo zbog rudarskih operacija u rudnicima lignita u Kolubari napreduje prema selu Junkovac u opštini Lazarevac, preteći da proguta njegove pojedine delove; dve kuće i put su već uništeni, a deset drugih porodica su u opasnosti. Proteklog vikenda je brdo pored Junkovca počelo da klizi nadole zbog pritiska od rudarske prekrivke odložene u njegovoj blizini.

510_1.jpg

CEE Bankwatch Network i CEKOR SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

English:  Kolubara mining waste causes landslide, wrecks homes in Serbia

Rudnici Kolubare, najvećeg kompleksa lignita u Srbiji, su pod upravljanjem državnog energetskog preduzeća EPS. Prema rečima meštana i srpskih medija, jalovina sa dva polja, B i C , odlagana je u blizini Junkovca, čini se bez odgovarajuće brige za potencijalne negativne posledice po životnu sredinu i lokalitete.

Još od prošlog vikenda radnici EPS-a pokušavaju da zaustave klizište, međutim, do sada uspeli su samo da ga uspore. Državni inspektor je takođe posetio teren i državni čelnici su izjavili kako će preispitati poslovanje EPS-a. Ipak, prema izjavi predstavnika CEKOR-a na terenu, ljudi u Jankovcu su veoma uplašeni i još uvek ne vide jasne alternative za premeštaj sa tog područja.

"Najverovatnije, ovo uništenje se dešava zbog nemarne prakse EPS-a, koji odlaže jalovinu na nepažljiv način bez mera osiguranja protiv rizika od odronjavanja" rekao je Zvezdan Kalmar ispred CEKOR-a.

" I sada su ljudski životi i izvori prihoda pod rizikom. Pozvali smo zaštitnika prava građana Srbije da dođe i vidi situaciju na terenu. Ljudima u Junkovcu je neophodna hitna pomoć".

Neke rudarske operacije u Polju C Kolubare su finansijski podržane od strane kako Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) tako i od Nemačke državne razvojne banke KfW. "Bankwatch" i CEKOR sada pozivaju da obe institucije preuzmu odgovornost za posledice ovih rudarskih operacija koje sui  finansijski podržale u prošlosti.

"EBRD" i "KfW" moraju insistirati da EPS pokrene brzu akciju i ponudi alternative i nadoknade za ljude pogođene ovim nemarnim rudarskim delovanjem" kaže Kalmar. " EBRD, koja je podržala EPS u prethodnom periodu sa nekoliko zajmova, mora da zahteva da pravilna procena uticaja bude sprovedena od kompanije za sve operacije i da postoje ozbiljni planovi sa smanjenje svih potencijalnih negativnih efekata kao što su ti koje vidimo danas. Ako EBRD zaista želi da upotrebi pozitivni pritisak na EPS-ovu praksu, vanredno stanje ove nedelje je mesto odakle treba da se počne".

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime