header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
21.07.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Šoštanj nikad više
19.03.2013.

Subotica, 20.03.2013

U današnjem pismu upućenom liderima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, brojne nevladine organizacije iz Slovenije ukazale su na probleme koje prate ulaganje u elektranu Šoštanj. U pomenutom pismu ne navode se samo brojni problemi koje je ta investicija od 750 miliona eura izazvala, što nas upućuje i na veću opreznost kod planirane investicije u termo elektranu Kolubara B u Srbiji, kako se ne bi desili slični problemi kao u primeru Šoštanj.

U pismu sa podnaslovom "Nikada više Šoštanj" navodi se da su istisnute investicije u obnovljive izvore energije, a da zbog izazvanih zdravstvenih problema kod građana Slovenije godišnje umre između 33 i 48 osoba, a da izazvane bolesti stvaraju štetu ekonomiji između 168 i 242 miliona eura. Zbog korupcije je istragu povela i evropska kancelarija za borbu protiv korupcije OLAF, a projekat je rađen iza leđa javnosti.

Zbog svega nabrojanog i brojne nevladine organizacije u Srbiji smatraju da je slična investicija u Kolubaru u Srbiji diskutabilna. Naše slovenske kolege su napravile poređenje Šuštanja sa projektima u Srbiji i Kosovu upozoravaući nas da ne padnemo u istu zamku kao i oni. Prilozi: saopštenje, pismo na engleskom.

 

 

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime