header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Monsanto ne bi trebao da širi svoju kompaniju uz pomoć javnih para
19.11.2012.

Saopštenje CEE Bankwatch Network i CEKOR, Srbija
Za hitnu objavu: Novembar 19, 2012
London -- Monsanto, najveći proizvođač semena na svetu i jedan od najistaknutijih promotera genetski modifikovanih (GMO) useva širom sveta, je u poziciji da dobije podršku od 40 miliona američkih dolara javnih para posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).  
 Aprila 2013. godine, EBRD treba da odluči o finansijskim garancijama u vrednosti od 40 miliona dolara za pokrivanje rizika Monsantu u slučaju da poljoprivredne firme ne budu u stanju da plate za seme ili druge agro-hemijske proizvode poručene od ove korporacije.  Ova podrška ponuđena je od strane EBRD-a za ugovore koje Monsantno sklopi sa malim i velikim poljoprivrednicima i distributerima u Bugarskoj, Mađarskoj, Rusiji, Srbiji, Turskoj i Ukrajini. (1)
 Američka korporacija Monsanto je najveći proizvođač semenskog materijala na svetu, četvrti najveći proizvođač poljoprivredne hemije i kompanija koja je na listi top 500 kompanija u svetu.
 "Apsolutno je nečuveno da EBRD planira da s pomoću novca poreskih obveznika podrži giganta koji već dominira globalnim tržištom semena i tržištem poljoprivredne hemije," komentariše Ionut Apostol, koordinator za EBRD u okviru CEE Bankwatch Network. "EBRD ima zacrtanu misiju da promoviše privatni sektor i konkurenciju u tranzicionim zemljama; kako je onda moguće da se davanje novca jednoj od najbogatijih korporacija na svetu računa kao ispunjavanje ove misije?".
 
Ceo tekst saopštenja nalazi se ovde.

493_1.jpg

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime