header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Javna rasprava oko izgradnje Regionalne deponije u Subotici
28.06.2012.

Juče je, 27.juna 2012 u Novom Sadu, održana javna rasprava povodom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Regionalne deponije u Subotici. Na javnoj raspravi, direktor udruženja CEKOR- Centar za ekologiju i održivi razvoj Nataša Đereg, je iznela sledeće komentare sačinjene u okviru konzorcijuma projekta "Ka Zajednicama koje recikliraju u Osječko baranjskoj županiji i Severno bačkom okrugu":

481_1.jpg

Prečišćavanje procednih voda- Iz Studije nije dovoljno jasno naznačeno koja je izabrana opcija za prečišćavanje procednih voda, te je čitalac u zabuni. Stoga, CEKOR predlaže da se u svim delovima teksta gde se navodi prečišćavanje procednih voda, napiše i istakne šta je odabrana opcija i zašto. CEKOR je takođe
slika javna rasprava ns


481_2.jpg

istakao da nije jasan odabir kriterijuma za odabir najbolje opcije i sistem bodovanja predloženih opcija, jer je na primer Opcija a. Kompletno postrojenje za prečišćavanje procednih voda na lokaciji deponije postupkom reversne osmoze daleko ekološki najprihvatljivija a dobila je male ocene baš po ekološkim kriterijumima. Dobijen je odgovor da je upravo reversna osmoza izabrana opcija, te da se komentar prihvata i da će se to i naglasiti u Studiji. Dalje, u pogledu biološkog tretmana otpada, gde je izabrana opcija kompostiranje, CEKOR takođe smatra da je odabir tehnologije vođen isključivo ekonomskim razmišljanjem, bez šire perspektive zaštite životne sredine kako zahteva EU Okvirna Direktiva o otpadu. Ovde je dat predlog da se ukoliko je moguće, ostavi prostor za nadogradnju u budućnosti prema anaerobnom tretiranju otpada koje ima apsolutno pozitivan uticaj po životnu sredinu u pogledu emisija gasova sa efektom staklene bašte u odnosu na kompostiranje. Kao poslednji predlog, navedeno je da će Srbija na svom putu ka EU, morati dostići određene obavezne stope reciklaže, te da je nužno da autori Studije i to uzmu u obzir jer će ova obaveza stajati iako će verovatno doći do manjih pomeranja rokova za Srbiju. Nataša je takođe nakon svih izlaganja upitala kako i na koji način će zainteresovana javnost moći videti izmenjenu i dopunjenu Studiju shodno primedbama sa javne rasprave i od strane Tehničke komisije, jer po Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu to nije obaveza. Na ovo je reagovala Andrea Kikić, direktor Regonalne deponije, te odgovorila kako je u planu javno predstavljanje konačnog izgleda ove Studije i samog projekta u dogovoru sa Regionalnim Arhus centrom u Subotici.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime