header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Predstavljena nova publikacija CEKOR-a
28.12.2010.

27. decembra 2010. godine u Plavoj Sali Gradske kuće u 11.30 časova, Centar za ekologiju i održivi razvoj- CEKOR je zvanično predstavio svoju novu publikaciju "Vodič za učešće građana u proceni uticaja na životnu sredinu" prisutnim nevladinim ekološkim organizacijama, medijima i predstavnicima Gradske uprave - Službe za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine i članici Gradskog veća zaduženoj za oblast komunalija i zaštitu životne sredine (mr Suzana Dulić).

 455_1.jpg

Publikacija je deo projekta "Za bolje odlučivanje o životnoj sredini u Subotici -Tvoj grad - Tvoja priča", finansiranog od BCIF-a, koji se bavi predlozima za poboljšanja rada Službe za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, u cilju poboljšanja informisanja građana o životnoj sredini i podsticanja građana da učestvuju u donošenju odluka koje se tiču životne sredine.

 

Predlozi CEKOR-a, kao oblik dobre prakse za direktno sprovođenje odredbi Arhuske Konvencije (Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine) koju je država Srbija ratifikovala 31 jula 2009. godine i koji su štampani kao deo nove publikacije su ukratko:

  1. direktno elektronsko obaveštavanje i komunikacija Službe sa "zainteresovanom javnošću"- udruženjima građana koja se bave zaštitom životne sredine;
  2. postavljanje svih obaveštenja i oglasa o postupcima donošenja odluka koje se tiču životne sredine (procene uticaja na životnu sredinu sredinu i strateške procene uticaja na životnu sredinu) na zvaničnu web stranicu Grada Subotice;
  3. objavljivanje sažetaka i/ili celih Studija o proceni uticaja na životnu sredinu novih investicija (projekata) na web stranicu Grada Subotice;
  4. prilagođavanje vremena i mesta održavanja javnih rasprava o projektima koji zahtevaju procenu uticaja na životnu sredinu onim građanima koji su u susedstvu i neposredno pod uticajem tih projekata.

 Ovi predlozi su prepoznati kao korisni za građane i samu Gradsku upravu, koja će svakako nastojati da iste i sprovede, a na udruženjima građana je da i dalje edukuju građane o tome koja je njihova uloga u učestvovanju u postupku procene uticaja na životnu sredinu, na skupu je rekla članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalija i životne sredine, mr Suzana Dulić.

Dipl. ing. Nataša Đereg, koordinator ovog projekta iz udruženja CEKOR dodala je da će ovo udruženje, iako je projekat formalno završen, nastaviti i dalje da se zalaže za navedene preporuke, do njihovog formalnog usvajanja koje je u domenu rada Načelnice Gradske uprave, a koje se očekuje početkom 2011. godine.

Ove preporuke i sve ono što je urađeno tokom 2010. godine u smislu poboljšanja odnosa nevladinih organizacija i Gradske uprave su dobra osnova za rad budućeg Arhus centra, koji treba da zaživi u 2011. istakla je na skupu Snježana Mitrović iz udruženja TERRAS.

Štampanu publikaciju građani i zainteresovani mogu dobiti na zahtev, u prostorijama CEKOR-a (Korzo 15/13), i u Gradskoj kući u Info-eko Centru. PDF verziju publikacije mozete pronaći u rubrici publikacije.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime