header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Evropski dani sunca u Subotici
06.05.2010.

Objašnjenje:

Globalni Energetski problem ima svoje lokalne specifičnosti koje zahtevaju lokalni pristup.

"Energija nije socijalna kategorija" glasi jedna od najpoznatijih modernih poruka pobornika tržišne privrede, pa ipak opšte je poznata i notorna činjenica da je jedan od najglavnijih ako ne i najvažnijih oblika siromaštva Energetsko siromaštvo. Energetsko siromaštvo nije isključivo prisutno u zemljama tzv "Trećeg sveta" nego je sve prisutnije u najbogatijim državama na svetu.

Iz toga sledstveno obaveza je Nacionalnih i Lokalnih Vlasti da se pozabave problemom dostupnosti i kvaliteta energije i mehanizmima kako da se energija učini dostupnom i kvalitetnom ne samo za platežno sposobne nego i za siromašne slojeve.

Kao što je Gas i daljinsko grejanje proglašeno javnim interesom time što je opština otvorila javna preduzeća u ovim oblastima, još pre opština treba da otvori "Zeleni energetski investicioni fond" koji bi pored uloge u finansijskom podržavanju izolacije kuća, i stanova gradjana Subotice takodje imao ulogu i u podršci otvaranju malih i srednjih preduzeća koja bi se bavila proizvodnjom i ugradnnjom opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora unutar industrisjkih zona i industrijskih parkova koje Subotica upravo otvara.

Subotica ovakvim fondom treba da usmeri razvoj industrije u Subotici u pravcu energije bazirane na Solarnoj Energiji, Biomasi, Geotermalnoj energiji i Energiji Vetra. Svako dalje oslanjanje na prirodni Gas, Naftu i struju proizvedenu iz Termo Centrala vodiće daljem osiromašenju i sve većoj krizi i ekonomskim problemima u našoj sredini.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime