header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
23.06.2024. Nedelja

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Publikacije
Pruge i bicikle za održivi saobraćaj u Subotici
14.01.2010.

Saopštenje za novinare, 28. decembar 2009 Subotica, Srbija-
Nova publikacija CEKOR-a "PRUGE I BICIKLI ZA ODRŽIVI SAOBRAĆAJ U SUBOTICI - ALTERNATIVNA REŠENJA" predstavljena u Gradskoj kući 28. decembra iznela je stavove ekoloških organizacija o razvoju održivog saobraćaja u Subotici- u trenutnoj situaciji ne primenjuju se standardi i kriterijumi koji štite javni interes u prostoru jer su dosadašnje investicije u saobraćajnu infrastrukturu prilično zapostavile građane koji koriste ili bi da koriste javni gradski autobus, bicikle, železnicu, linijski taksi.

438_1.jpg

Subotica ima monocentričnu prostornu strukturu grada zadržanu još iz XIX veka, gde svako  kretanje podrazumeva prolazak kroz sam centar grada te iako svaki četvrti Subotičanin ima registrovan automobil, u uskom jezgru grada dešavaju se sve veća saobraćajna zagušenja a nivoi buke i zagađenje vazduha sve češće prelaze dozvoljene granične vrednosti.
U cilju razvoja održivog saobraćaja u Subotici potrebno je podsticati kolektivne i nemotorizovane vidove javnog prevoza, kroz razumne i jeftine alternative individualnim automobilima što bi doprinelo poboljšanju kvaliteta života i životne sredine u Subotici.
Obzirom na centralan položaj u prostornoj strukturi Subotice, železnica bi mogla biti
uzeta u obzir kao mogućnost rešavanja prigradskog i bar delom gradskog saobraćaja jer sada predstavlja neiskorišćeni kapacitet i čak stvara prepreku kretanju.
U mrežu javnog gradskog prevoza mogla bi se uključiti železnička linija Bajski put-Palić, tj. ista bi se mogla produžiti do Tavankuta na zapad i do Bačkih Vinograda na istok, koja bi onda u dužini od 33km obuhvatila oko 10.000 stanovnika prigradskih naselja.
Pešačenje se može podstaći izgradnjom pešačkih staza van centra grada.
Razvoj mreže biciklističkih staza bi trebao što više da se koncentriše na alternativne trase, potpuno odvojene od motornog saobraćaja. Spontano formirani putevi uz postojeću železničku mrežu mogu da budu osnova za izgradnju mreže biciklističkih staza odvojenih od motornog saobraćaja. Predlog CEKOR-a je da se postojeće "samonikle" staze konstatuju i u planskim dokumentima, te da se iste dopune izgradnjom "brzih" rekreativnih biciklističkih staza uz pruge i oko jezera Palić u ukupnoj dužini od oko 50km.
Publikacija je deo projekta "Pruge i bicikle za održivi saobraćaj u Subotici". Projekat je finansira  Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a realizuje se uz  podršku programa  SECTOR  koji  vodi  Regionalni  centar  za  životnu  sredinu  (REC).  Projekat sprovode CEKOR  - Centar  za  ekologiju  i održivi razvoj , kancelarija  u Subotici  i CRI - Centar za  regionalna  istraživanja Subotica.

Publikaciju možete preuzeti ovde: "Pruge i bicikle za održivi saobraćaj u Subotici"

 

IZDVAJAMO


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


 

 

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime