header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Saopštenje povodom "Dana bez automobila"
22.09.2009.

Srž saobraćaja je prevoz od tačke A do tačke B. Ukoliko je za to bolje koristiti Biciklu, roler, ili neko drugo prevozno sredstvo, ukoliko je daleko zdravije koristiti biciklu ili neko drugo prevozno sredstvo, onda je bolje da se tome i okrenemo. Usprokos uverenju da je Subotica dobro opremljena biciklističkom infrastrukturom to nije tako. Subotička mreža biciklističkih staza je isprekidana i ne dopire do svih potrebnih delova grada.

435_1.jpg

Pa ipak Biciklizam ne mora biti toliko skup kako se kod nas predstavlja. Postoji mnoštvo mera za poboljšanje dostupnosti biciklima, kao što su ulice sa maksimalnom brzinom od 30 km/h, iscrtavanje biciklističkih staza na kolovozima, jednosmerne ulice sa pravom biciklima da se problazi u "kontra smeru", izgradnja parkinga sa nadstrešnicom za bicikle, spuštanje SVIH BANKINA u pravcu kretanja biciklima, stvaranja koridora za ekspresni saobraćaj isljučivo za bicikle ( uz pruge ), uvoñenje takozvane "gradske bicikle" u vlasništvu grada itd.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Centar za ekologiju i održivi razvoj, ekološka nevladina organizacija, sa kancelarijom u Subotici zalaže se za održivi saobraćaj u Subotici putem promocije bicikli i upotrebe železnice. Nastojaćemo da se barem deo mera za spečavanje zagađenja vazduha od saobraćaja i bukom ugradi u novi Lokalni ekološki akcioni plan- LEAP, čija revizija je sada u toku. U oktobru planiramo organizovati ogrugli sto po ovom pitanju, a takodje će početkom oktobra biti štampana publikacija- Studija "Pruge i bicikli za održivi saobraćaju Subotici" o prikazu dobrih rešenja mobilnosti i preporuka za održivi saobraćaj u Subotici, kao i nalazima sprovedenog istraživanja.

Ove aktivnosti sprovodimo u okviru projekta "Pruge i bicikli za održivi saobraćaj u Subotici" u okviru programa SECTOR koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za meñunarodni razvoj i saradnju (SIDA)

 

Celo saopštenje u pdf formatu možete preuzeti ovde.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime