header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Molimo, bez nuklearki! - Novi energetski scenario za Srbiju
11.09.2009.

 

Kao prvo, moratorijum - Zakon koji zabranjuje izgradnja nuklearnih elektrana, postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva i postrojenja za preradu isluženog nuklearnog goriva za nuklearne elektrane u Srbiji ne može da "ističe" 2010, niti bilo koje druge godine jer ne sadrži vremenske odrednice. Čak i da ističe, ubeđeni smo da bi se građani Srbije opet izjasnili protiv izgradnje nuklearki.

 

Nuklearna energija je i dalje prljava i umiruća industrija, iako neki pokušavaju da je prikažu kao rešenje za energetsku sigurnost i problem klimatskih promena. Ne postoji metod sigurnog odlaganja radioaktivnog otpada uprkos decenijskim istraživanjima. Procenat energije od nuklearnih centrala u odnosu na ukupni energetski proizvod i ukupnu potrošnju energije svakom godinom uočljivo opada. U samoj strukturi proizvodnje električne energije opada procenat udela nuklearne energije i trenutno se nalazi na koti 14 odsto što je pak manje od 2 odsto ukupne energije u svetu. Gledajući na ekonomsku računicu, treba istaći da su istraživanja pokazala da je investiranje u energiju vetra daleko je profitabilnije od invenstiranja u izgradnju nuklearki. Ekonomska cena nuklearne energije je daleko viša nego što je ikada iskazano u radovima i tekstovima energetičara naklonjenih uprošćenom modelu shvatanja pitanja energije. Upravo u ovom trenutku se dešavaju ogromni problemi u finansiranju nuklearnih projekata jer banke nisu spremne da izdvoje ni cent za njih ukoliko države ne garantuju ulaganja. Pri tome izrada ovih postrojenja nove generacije u npr. Finskoj kasni već više godina i probija sve plafone u ceni koštanja. Nukearni reaktori nikada nisu proizvođeni u uslovima otvorene tržišne trke. Zbog toga reći da je kilovat nuklearne energije najeftiniji znači sakriti barem dve trećine troškova i prebaciti ih na društvo i državu u celini.

 

Srbija danas ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi, svetski smo šampioni u neracionalnoj potrošnji energije. Nova Strategija energetike Srbije treba radi spečavanja degradacije našeg društva, ekonomije i kulture da se konačno i u potpunosti posveti uvođenju zakonodavnih reformi, reformi cena i decentralizaciji kako bi se pospešile uštede energije, povećala energetska efikasnost i omogućile investicije u obnovljive izvore energije. Kratkoročni politički interesi, ogromni nuklearni i fosilni projekti ne smeju da blokiraju socijalne, ekonomske i ekološke koristi koje bi nastale primenom takve nove strategije.

 

*******

 

Tekst je sastavio Zvezdan Kalmar iz NVO Centar za ekologiju i održivi razvoj u ime BELLS koalicije (Balkan Environmental Life Leadership Standard - Liderski standardi zaštite životne sredine na Balkanu). Ova koalicija nevladinih organizacija je okupljena oko dvogodišnjeg regionalnog projekta javnog zastupanja u oblasti životne sredine "Regionalna akcija i kohezija u oblasti životne sredine". Koordinator ovog projekta za Srbiju je Centar modernih veština, a regionalni koordinatori projekta su Ambasadori zivotne sredine. Projekat finansira Ambasada Kraljevine Holandije.

 

Kontakt osoba:

Marija Radivojević, Centar modernih veština

(E: marija.radivojevic@cmv.org.rs, M:064 145 54 03)

 

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime