header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Održana radionica o opasnostima JPP
07.12.2008.

Cilj radionice je bio da se upozori civilni sektor u Srbiji o problemima u vezi sa infrastrukturnim projektima pod šemom javno-privatnog partnerstva koji su inače široko i nekritički promovisani od strane raznih konsultanskih agencija i međunarodnih finansijskih institucija, a na osnovu nalaza najnovijeg izveštaja mreže CEE Bankwatch: "Šta nas briga za završni račun: Opasnosti od javno-privatnog partnerstva u srednjoj i istočnoj Evropi". (Srpsku verziju ovog izveštaja možete preuzeti sa http://www.cekor.org/u_izdavastvo/5_izdavastvo.pdf)

432_1.jpg


Evropska Komisija i međunarodne finansijske institucije snažno promovišu JPP kao rešenje za problem nedostatka državnog novca za finansiranje ambicioznih transportnih projekata u regionu. Iskustvo Mađarske po ovom pitanju međutim pokazuje ozbiljne zamerke po pitanju efikasnosti i vrednosti šeme JPP kao metode za finansiranje investicija u transportnu ifrastrukturu.

Bankwatch veruje da javne finansije koje dolaze od međunarodnih finansijskih institucija i evropskih fondova moraju da rade u interesu građana i prirode i da podržavaju održivi razvoj i, kao deo toga, pojedinačne ciljeve EU u oblasti zaštite životne sredine. Zbog toga, finansiranje privatnog sektora novcem poreskih obveznika (javne finansije) se samo onda treba dopustiti ako ono jasno podržava ekološke, socijalne i razvojne ciljeve kao što su, na primer, borba protiv klimatskih promena, podrška obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, podrška eko-inovacijama i povećanje efikasnosti malih i srednjih preduzeća koja su sastavni deo lokalnih ekonomija i koja su ukorenjena i stoga odgovorna lokalnim zajednicama.

Radionica je okupila dvadesetak predstavnika nevladinih organizacija i sindikata sa područja Republike Srbije na kojoj je raspravljano o opasnostima javno privatnih partnerstava (JPP) i iskustvima iz Velike Britanije i centralne i istočne Evrope. Tehničku podršku u organizaciji radionice nesebično je pružila Zelena mreža Vojvodine.

U Prvom delu radionice, Pippa Gallop, koordinatorka za istraživanja u CEE Bankwatch Network, i glavni autor pomenutog izveštaja uvela nas je u temu objašnjavajući šta je javno privatno partnerstvo, a zatim je govoreno o JPP u sektoru snabdevanja vodom i upravljanja otpadom. U Drugom delu radionice, prezentacija prof. dr Duška Radosavljevića dala je opširnu sliku o slabostima i ograničenjima koja postoje za šeme JPP na lokalnom nivou.
Zvezdan Kalmar, koordinator CEE Bankwatch mreže za Srbiju pomenuo je glavne probleme vezane za primer koncesije Horgoš-Požega.
Radionica je završena kratkom diskusijom koju je vodila Nataša Đereg o tome šta civilni sektor može uraditi u cilju smanjenja problema vezanih za projekte JPP u Srbiji i koji su budući koraci i saradnje na tom polju izgledni.

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime