header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
NUKLEARKE U SRBIJI I OKRUŽENJU NISU REŠENJE ZA ENERGETSKE PROBLEME
13.07.2008.

NUKLEARKE U SRBIJI I OKRUŽENJU NISU REŠENJE ZA ENERGETSKE PROBLEME

Novi Sad, Beograd,- Srbija ne bi smela da krene opasnim putem izgradnje nuklearnih elektrana, bilo u zemlji ili kao partner u izgradnji istih u susedstvu ili bilo gde u svetu.

Povodom napisa u stranim i domaćim medijima da postoje tajni dogovori između najviših državnih službenika Srbije i jedne transnacionalne nuklearne korporacije o gradnji nuklearke u Kostolcu, pozivamo javnost u Srbiji na otpor takvim planovima. Tako donesene odluke smatramo nezakonitim i opasnim; stoga pozivamo građane, civilne organizacije, sindikate i političke partije da podignu glas protiv ovog ekonomski, ekološki, javnozdravstvenog, politički i socijalno samoubilačkog nauma.

Organizacije za zaštitu životne sredine u Vojvodini i Srbiji znaju da postoji ogroman potencijal uštede energije, što može značajno da popravi postojeću energetsku zavisnost. Ogromni gubici i neracionalna i neodgovorna potrošnje kako u industrijskom tako i u sektorima usluga i stanovanja, te javnom sektoru dovode do prevelike potrošnje gasa, nafte, uglja i električne energije. Energetski intenzitet u Srbiji je oko 8 puta veći nego u EU-25 zoni.

Stoga zahtevamo da politički lideri preduzmu hitne mere za smanjenje primarne i finalne potrošnje energije, uz povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, a ne da koriste sve veću neracionalnu i rasipničku tražnju za energijom kao izgovor za uvođenje nuklearnih elektrana u Srbiji.

Podsećamo da je na snazi moratorijum na izgradnju nuklearki u Srbiji koji je donet davne 1989. godine u Saveznoj skupštini ondašnje Jugoslavije.

Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a kaže(citat): "Preispitivanje postojećeg moratorijuma mora da se uradi putem referenduma svih građana, jer za potezanje ovakvih strateških odluka minimum dve trećine građana mora da kaže da je spremno da ugrozi budućnost svoje dece. Nijedna politička partija nije spomenula u svojim programima izgradnju nuklearnih elektrana i stoga niko nema legitimitet da poteže ovakve odluke. Umesto toga, bolje bi bilo da zahtevamo međunarodne kredite za projekte povećanja energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije."

Energija nije jedino što proizvode nuklearne i termo centrale. One daleko više proizvode opasne radioaktivne otpade, pepeo za koji ni sada Srbija nema pametno rešenje, ogromnu opasnost po zagađenje živog sveta, radioaktivne akcidente - setimo se samo nedavnog kvara u nuklearki KRŠKO, da ne pominjemo mega katastrofu u ČERNOBILU itd.
Sa druge strane ove elektrane su enormno skupe, te kao takve neisplative i njihova izgradnja donosi daleko manji broj održivih radnih mesta. Krediti koji bi bili podignuti za njihovu izgradnju najčešće obiluju tajnim i nepovoljnim uslovima prema kojima zemlja domaćin praktično i do dvadeset godina kasnije nema finansijske koristi.

Ukoliko je pominjanje tajnih ugovora u napisima medija bilo samo "opipavanje" pulsa građana, tražimo da se službenici Vlade nedvosmisleno izjasne; ako tajni aranžmani postoje zahtevamo njihovo objavljivanje u celosti.

Isto tako, još jednom se javno solidarišemo sa civilnim sektorom susedne Hrvatske koji je digao glas protiv gradnje nuklearne elektrane u Erdutu na Dunavu. Samo zajedno možemo da postignemo zadovoljavajuće rešenje za opstanak sadašnje i budućih generacija. Zaštita životne sredine ne poznaje granice!

Kontakti:
Zvezdan Kalmar - vodana@yahoo.com,
Dusko Medic - office@zelenamreza.org.yu

Zelena mreža Vojvodine
Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR)
Penjački klub "Adrenalin"
Građanska Vojvodina
Lokalni edukativno ekološki izazov "Stari Begej/Carska bara"

Preuzmite saopstenje u pdf formatu

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime