header_1
Korzo 15/13, 24000 Subotica, Srbija, djnatasa@yahoo.com
01.03.2024. Petak

 

 

ENERGETSKI KALKULATOR 

 

VIDEO IGRICA

"Energetski model 2050"

 
Pomažu nas
 
 
Global Greengrants Fund

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Министарство заштите животне средине

 

Croatia - Serbia cross-border programme

 

 

Sida

 

 

 

Vesti
Razvoj čiste energije na Balkanu zarobljen
18.05.2005.

Na isti način, uveliko se odlaže uvođenje zakonodavnih reformi i reformi cena što bi pomoglo ubrzanju investicija u sitne i decentralizovane obnovljive izvore energije.
Ionut Apostol, predstavnik rumunske NVO Terra Mileniul III, je rekao, "Podjednako, države jugoistočne Evrope kao i multileteralne razvojne banke, kao što je EBRD, postavile su loše prioritete. Ova nova studija nažalost pokazuje da su ključne reči za balkanski energetski sector predimenzionisanost i visok intenzitet energije, sa vrlo malim investicijama u energetsku efikasnost koja je najjeftiniji sector."
Studija "Zarobljeni razvoj" objavljena je uoči ovonedeljne godišnje skupštine EBRD u Beogradu (maj 22"23). To je pokušaj da se predstave ’oni glasovi koji se ne čuju‘ od ljudi koji promovišu energetsku efikasnost i obnovljive energije u regionu: preko vlasnika radnji za prodaju efikasnih sijalica do eksperata, učenika kao i zvaničnika.
Previše dugo su mogući korisnici razvoja energetske efikasnosti i obnovljivih energija gurnuti na stranu. Argumenti korišćeni u studiji uključuju:
" Viša energetska efikasnost u oblasti snabdevanja energijom će dovesti do veće konkurentnosti regionalnog biznisa
" Energetska efikasnost takođe dovodi do povećanja ekoloških performansi (promenom industrijskih procesa) ali i smanjenja zagađenja pri proizvodnji energije (smanjenjem potrošnje energije), i obe ove stvari dovode do pozitivnog socijalnog i zdravstvenog uticaja
" Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive energije smanjiće zavisnost blkanskih država o uvozu gasa i nafte, jer uvoz ugrožava nacionalne budžete iz razloga povećanja cena ovih energenata
Fidanka Bacheva iz CEE Bankwatch Network, je rekla, "Godišnja skupština EBRD će imati diskusioni forum sa naslovom ’Zeleno svetlo za energetsku efikasnost i obnovljive energije‘. EBRD će pokrenuti diskusiju koliko je voljna da poveća svoj ’zeleno energetski‘ projektni portfolio. Međutim, u smislu konkretnih akcija, za razliku od drugih multilateralnih institucija kao što je Svetska Banka i Evropska Investiciona Banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) još uvek tek treba da postavi jasne ciljeve za dostizanje u smislu energetske efikasnosti i obnovljivih energija. Imajući ovo na umu, naša zajednička studija poziva EBRD da ukine javne investicije u projekte fosilnih i nuklearnih goriva do 2010 godine."

Razvoj čiste energije na Balkanu zarobljen

 

IZDVAJAMO


IZVEŠTAJI


STATUT UDRUŽENJA CEKOR


3_2.jpg
Green Energy of SERBIA

Gosti N1:Energija iz uglja preskupa,plaćamo je novcem, ali i ljudskim životima

3_1.jpg
- Protest ispred EBRD: samit uglja i klime